AI zorgt voor milieuramp in Mexico

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 20 juli 2024 om 10:00
ai navo wereld
In de staat Queretaro, Mexico, heeft de combinatie van droogte en de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) een verwoestend effect gehad op lokale gemeenschappen. Lake Constitucion, ooit een van de grootste meren van het land, is volledig opgedroogd. Dit heeft geleid tot het verlies van bestaansmiddelen voor boeren zoals de familie Ruiz, die afhankelijk waren van het meer voor hun gewassen en vee.
De droogte wordt verergerd door klimaatverandering en heeft het water in het gebied tot een schaars goed gemaakt. Boeren worstelen om hun land vruchtbaar te houden en hun dieren van water te voorzien. Deze situatie wordt verder gecompliceerd door de groeiende aanwezigheid van datacentra, essentieel voor de AI industrie.

De impact van AI

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

AI technologie vereist enorme hoeveelheden energie en water, wat leidt tot een aanzienlijke toename van de CO2 uitstoot. Google meldde een stijging van 48% in CO2 uitstoot in de afgelopen vijf jaar, voornamelijk veroorzaakt door de energieconsumptie van hun datacentra. Het energieverbruik voor het trainen van AI modellen is exponentieel gegroeid, van 27 kilowattuur in 2020 tot 1 miljoen kilowattuur in 2022.
Techgiganten zoals Microsoft en Amazon hebben datacentra gevestigd in Queretaro, wat leidt tot concurrentie om water tussen deze centra en de lokale gemeenschappen. Boeren en inwoners klagen dat het waterverbruik door deze datacentra hun levensonderhoud bedreigt, vooral in een tijd waarin droogte al een grote uitdaging vormt.

Zorgen

Er is groeiende bezorgdheid over de duurzaamheid van AI technologie en de ecologische voetafdruk van datacentra. Milieuactivisten bekritiseren de Mexicaanse staat Queretaro voor het promoten van de regio als een ideale locatie voor datacentra zonder rekening te houden met de watercrisis.
Onderzoekers voorspellen dat het waterverbruik door datacentra wereldwijd tegen 2027 6,6 miljard kubieke meter zal bedragen, gelijk aan de helft van het jaarlijkse watergebruik van het Verenigd Koninkrijk (VK). Hoewel techbedrijven streven naar koolstofneutraliteit, blijven milieugroepen sceptisch over hun vermogen om deze beloften na te komen.
De combinatie van droogte en de toenemende vraag naar water door datacentra vormt een ernstige bedreiging voor de landbouwgemeenschappen in Queretaro, en mogelijk ook voor andere regio's wereldwijd.

Laatste reacties