Sinds de introductie van OpenAI’s ChatGPT, dat onlangs ook het
project Strawberry lanceerde, in 2022 is de marktkapitalisatie van 27 grote kunstmatige intelligentie (AI) aandelen met ongeveer $10 biljoen gestegen, een toename van 127%. De enorme stijging in de waarde van
AI aandelen (127%) staat in scherp in contrast met de relatief kleine verwachte stijging van de nettowinsten (29%) voor 2025.
Enorme groei, maar rendementen onzeker
Dit verschil leidt tot een zeer hoge koers winstverhouding (PE ratio) van 73x. De PE-ratio is een maatstaf die de verhouding tussen de huidige aandelenprijs en de verwachte winsten weergeeft. Een PE ratio van 73x betekent dat beleggers 73 keer de verwachte winst per aandeel betalen, wat aangeeft dat de aandelen mogelijk overgewaardeerd zijn ten opzichte van de werkelijke winstverwachtingen.
Onder andere NVIDIA heeft geprofiteerd van de situatie en zag zijn marktkapitalisatie stijgen met 656%. Daarnaast zijn de marktkapitalisaties van zes van zijn cloud service providers (CSP’s) en Tesla verdubbeld. Deze zes klanten van CSP's hadden eind 2023 samen $108 miljard in hun kas en zagen een gezamenlijke vrije kasstroom van $223 miljard (na investeringen). Analisten van de investeringsbank Jefferies
denken echter dat investeerders vanaf midden 2025 strenger zullen vragen hoe deze bedrijven geld gaan verdienen en wat hun rendement op investeringen is. Hierdoor is het onduidelijk hoeveel geld er in 2026 in AI zal worden geïnvesteerd.
Einde van de bubbel in 2025?
Jefferies wijst ook op aanzienlijke uitdagingen bij de monetisatie van AI. Ze schatten dat de wereldwijde investeringen in AI servers, voornamelijk die met NVIDIA's datacenter GPU’s, tussen 2023 en 2025 zullen variëren van $400 miljard tot $500 miljard. Ondanks deze grote investeringen zijn er nog steeds geen veelbelovende bedrijfsmodellen of duidelijke monetisatie strategieën van grote AI spelers. Bovendien worden de jaarlijkse energiekosten om deze GPU’s te laten draaien in zogenaamde “hyperscale datacenters” geschat op ongeveer $27 miljard bij de huidige stroomtarieven.Analisten van de investeringsbank verwachten uiteindelijk dat de bubbel zal leeglopen als de monetisatie in 2025/26 niet doorzet.