Hoe AI moordzaken helpt oplossen

Nieuws
door Thomas
maandag, 16 september 2024 om 12:00
42 aiwerldnl fraudepreventie
We zijn nog steeds aan het ontdekken waar kunstmatige intelligentie (AI) allemaal voor ingezet kan worden. Van het restaureren van oude zangopnames van John Lennon, tot het herstellen van oude WW1 beelden, zien we dat de technologie nu ook wordt toegepast in criminele zaken.
Het Amerikaanse bedrijf Wave Sciences heeft een baanbrekend AI model ontwikkeld dat tot doorbraken leidt in het oplossen van criminele zaken, met name voor het befaamde "cocktailparty-probleem". Dit probleem verwijst naar de uitdaging om een specifieke stem te onderscheiden te midden van een drukke omgeving met veel geluiden.
Onder leiding van Keith McElveen, oprichter en technisch directeur van Wave Sciences, is een AI systeem ontworpen dat in staat is om overlappende stemmen en omgevingsgeluiden te scheiden door hun herkomst in de ruimte te analyseren. De technologie vond haar eerste toepassing in een Amerikaanse moordzaak, waar het essentieel bleek te zijn in het oplossen van de zaak en uiteindelijk tot een veroordeling leidde.

Toekomstplannen Wave Sciences

Naast juridische toepassingen is de technologie van het bedrijf ook getest door verschillende overheidslaboratoria en wordt deze nu aangeboden aan militaire en commerciële partijen. Zo is Wave Sciences van plan om de technologie ook toe te passen in smart speakers, gehoorapparaten en augmented reality-apparaten.
Het blijft hier echter niet bij en heeft Wave Sciences plannen om de technologie ook toe te passen in ons dagelijks leven. Zo onderzoekt het bedrijf momenteel hoe de technologie menselijke gehoorprocessen nabootst, wat mogelijke inzichten biedt in hoe ons brein geluiden verwerkt.

Muzikant beschuldigd van AI fraude

Waar AI nu ook zaken kan oplossen, zien we dat mensen die de technologie gebruiken zelf ook in de problemen kunnen raken. Zo wordt de Amerikaanse muzikant Michael Smith beschuldigd van grootschalige muziekfraude door het gebruik van AI en bots. Smith zou duizenden AI gegenereerde nummers hebben gemaakt en deze via bots miljarden keren hebben gestreamd. Hierdoor verdiende hij naar verluidt meer dan $10 miljoen aan onrechtmatige royalty's.