Hoe Meta al je Facebook data gebruikt om zijn AI modellen mee te trainen

Nieuws
door Thomas
zondag, 15 september 2024 om 12:00
facebook meta ai
Meta is het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp en Instagram en maakt inmiddels stappen met kunstmatige intelligentie (AI). Zo heeft het bedrijf zijn eigen Llama model gelanceerd om te concurreren met de populaire chatbot van OpenAI, ChatGPT. Nu blijkt het bedrijf massaal data van gebruikers te hebben ingezet om zijn AI modellen op te trainen.
Meta heeft bevestigd dat het sinds 2007 publieke berichten en foto's van volwassen gebruikers heeft gebruikt. Dit geldt voor alle openbare posts op Facebook en Instagram, tenzij gebruikers hun privacy-instellingen hebben aangepast. Berichten die privé zijn gezet, worden niet opgenomen in deze dataverzameling.

Bescherming Europese gebruikers

Gebruikers buiten de Europese Unie (EU) hebben geen mogelijkheid om zich af te melden voor het gebruik van hun openbare gegevens voor AI training. Europese gebruikers hebben wel de optie om hun gegevens te beschermen dankzij strengere privacyregels in de EU, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In landen zoals Australië en de Verenigde Staten (VS) ontbreekt echter vergelijkbare wetgeving en betekent dat gebruikers daar minder controle hebben over hun data.

Zorgen

Meta heeft tot op heden geen duidelijkheid verschaft over wanneer het precies begon met het verzamelen van gegevens of hoe ver deze praktijk teruggaat, wat zorgen oproept bij gebruikers over de manier waarop hun informatie wordt gebruikt. Een ander punt van zorg is de bescherming van minderjarigen. Hoewel Meta aangeeft geen gegevens te gebruiken van gebruikers onder de 18 jaar, bestaat er onzekerheid over accounts die zijn aangemaakt door kinderen die later volwassen zijn geworden

Meta aandeel schiet omhoog

Ondanks de zorgen over privacy, lijkt de AI strategie van Meta op de aandelenmarkt wel zijn vruchten af te werpen. Zo zag het aandeel in augustus een stijging van 13%. Terwijl andere techbedrijven zoals Alphabet en Microsoft worstelen met terughoudende investeerders, heeft Meta vertrouwen weten te winnen door duidelijk te laten zien hoe AI hun platforms versterkt. Zo blijkt de technologie enorm effectief in het verhogen van advertentie inkomsten en gebruikersbetrokkenheid op Facebook en Instagram.