Dreiging kopertekort door de opkomst van AI

Nieuws
door Thomas
maandag, 16 september 2024 om 10:00
zelfrijdende autos
Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) veel voordelen biedt, zijn er ook zorgen die met de enorme groei van de technologie gepaard gaan. Zo is het de verwachting dat de vraag naar koper de komende jaren fors zal toenemen, mede door de groei van de technologie en de energietransitie, zo waarschuwt mijnbouwgigant BHP.
De toenemende implementatie van AI en de opkomst van datacenters zullen de vraag naar koper tot 2050 met 3,4 miljoen ton per jaar doen stijgen. Hoewel datacenters momenteel minder dan 1% van de koperbehoefte uitmaken, zal dat naar verwachting toenemen tot 6-7% in dezelfde periode.
BHP voorspelt dat de wereldwijde koperbehoefte in 2050 zal oplopen tot 52,5 miljoen ton per jaar, een stijging van 72% ten opzichte van de 30,4 miljoen ton in 2021. Deze stijgende vraag wordt voornamelijk gedreven door de toenemende behoefte aan producten zoals stroomkabels die worden gebruikt in datacenters, maar ook elektrische voertuigen en zonne-energie-installaties die essentieel zijn voor de energietransitie.

Huidige marktontwikkelingen

Bedrijven zoals BHP proberen actief in te spelen op dit probleem door kopervoorraden veilig te stellen, wat blijkt uit de recente overnames van exploratiebedrijven. Ondanks deze inspanningen zijn er nog steeds onzekerheden over de lange termijn, vooral gezien de nog relatief jonge fase van AI technologie. Ondanks een tijdelijke daling van de koperprijzen door een zwakkere vraag uit China, verwacht BHP dat de prijzen tegen het einde van het decennium weer zullen stijgen.

AI directeurs naar het Witte Huis

Ook in Amerika maken ze zich zorgen over de explosieve groei van AI. Deze stijgende vraag zal naar verwachting veel druk leggen op de verouderde energie-infrastructuur in de Verenigde Staten (VS). Om deze uitdagingen aan te pakken en om leider te blijven in de ontwikkeling van AI, bespraken technologieleiders en overheidsfunctionarissen, waaronder Sam Altman en vertegenwoordigers van Google, in het Witte Huis mogelijke oplossingen.