Hoe artsen ChatGPT gebruiken om empatisch over te komen

Nieuws
door Thomas
maandag, 07 oktober 2024 om 10:00
hoe kunstmatige intelligentie de gezondheidsindustrie verandert
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) laat zijn sporen achter in veel sectoren. De gezondheidszorg is hierin geen uitzondering en ziet dat de technologie wordt ingezet om zowel technische taken als menselijke interacties te verbeteren. Een opvallend voorbeeld hiervan is ChatGPT in de gezondheidszorg.
ChatGPT zette de wereld op zijn kop met zijn publieke lancering in 2022. Het werd het snelst groeiende platform ooit, met meer dan 100 miljoen gebruikers in recordtijd. De chatbot bleek niet alleen effectief in het beantwoorden van eenvoudige vragen, maar is ook in staat om complexe diagnoses te stellen op basis van verschillende klachten. Maar de tool is meer dan slechts een veredelde zoekmachine. Zo blijkt ChatGPT erg goed in communicatie en ondersteunt het artsen ook aan de menselijke kant van het vak.
De voordelen van ChatGPT worden breed uitgelicht in een recent artikel van Dr. Jonathan Reisman. Hij benadrukt daarin dat de chatbot doktoren op vele fronten overtreft, waaronder medische kennis en empathisch vermogen. Zo kan ChatGPT namelijk gesprekken voeren die patiënten het gevoel geven dat ze met een zorgzaam en begripvol persoon spreken.

Gescript

Het AI model is daarin menselijker dan veel artsen. Wat misschien verrassend is, is dat veel van de menselijke empathie die in de zorg wordt getoond, sterk gescript is. Artsen leren volgens vaste richtlijnen hoe ze slecht nieuws moeten brengen, zoals het benoemen van kanker of andere ernstige diagnoses. Reisman benadrukt dat de 'menselijke kant' van de zorg, zoals compassie en empathie, vaak voortkomt uit het volgen van voorgeschreven scripts. Hierdoor kan een AI systeem zoals ChatGPT, dat deze scripts perfect kan repliceren, zelfs beter overkomen op patiënten dan menselijke artsen.
Hoewel sommige mensen zich zorgen maken over de rol van AI in de gezondheidszorg, stelt Reisman dat het samenwerken met technologie de efficiëntie en kwaliteit van zorg kan verbeteren. Het gebruik van AI helpt artsen bijvoorbeeld complexe medische termen duidelijker uit te leggen aan patiënten.

Populair nieuws