Verenigd Koninkrijk verliest zijn AI positie

Nieuws
door Thomas
zondag, 06 oktober 2024 om 12:00
ai podcasthosts ontdekken hun ware aard in google notebooklm en belanden in existentiele crisis
Het Verenigd Koninkrijk (VK) loopt het risico zijn leidende positie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te verliezen als er geen nationale strategie wordt ontwikkeld om de groeiende vraag naar datacenters aan te pakken en kunnen andere landen de positie kunnen overnemen.
Datacenters zijn essentieel voor de digitale economie, omdat ze de rekenkracht, verbindingen en beveiliging leveren die nodig zijn voor onder andere AI toepassingen en cloud computing. Dit blijkt uit een waarschuwing van een van de grootste spelers in de sector, namelijk Spencer Lamb, de chief commercial officer van Kao Data

Verplaatsen naar andere regio

Het VK is momenteel het grootste datahub van Europa, met meer dan 500 datacenters, vooral geconcentreerd in Zuidoost Engeland. Echter, door hoge grondprijzen, beperkte toegang tot het elektriciteitsnet en het verzet van lokale gemeenschappen, wordt verdere uitbreiding in deze regio steeds moeilijker. Experts benadrukken dat zonder een duidelijke datacenter strategie de mogelijkheden voor AI ontwikkeling in gevaar komen.
Een voorbeeld van de uitdagingen waarmee de sector te maken heeft, is te zien in Abbotts Langley, waar plannen voor een nieuw datacenter worden tegengehouden vanwege de impact op het milieu en de groene ruimte. Lokale overheden en gemeenschappen willen meer zeggenschap en compensatie bij dergelijke projecten.

Nieuwe datacenters

Bedrijven zoals Kao Data kijken daarom verder dan Zuidoost-Engeland. Zo zijn er plannen voor een nieuw datacenter in Stockport, Greater Manchester. Deze locatie biedt betere toegang tot het elektriciteitsnet en maakt gebruik van een bestaand industrieel terrein, wat verdere groei mogelijk maakt zonder de nadelige effecten van overbelasting in de zuidelijke regio's.

Toekomstige plannen

De overheid heeft datacenters inmiddels geclassificeerd als "kritieke nationale infrastructuur", maar volgens experts is dat niet genoeg. Er moet een brede nationale strategie komen die datacenters gelijkmatig verdeeld over het land en duurzaam uitbreidt. Alleen dan kan het VK zijn leidende rol in de AI sector behouden.