Hoe Keniaanse boeren AI gebruiken om hun productiviteit te verhogen

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 01 oktober 2024 om 10:00
nederland vertalen ai
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft wereldwijd de potentie om aanzienlijke impact te maken. Zo maken kleine boeren in Kenia steeds vaker gebruik van deze technologie om de efficiëntie en productiviteit van hun landbouw te vergroten. 
Door het tekort aan landbouwvoorlichters in het land is de opkomst van AI tools extra belangrijk. AI vult namelijk het ontstane gat op en biedt boeren snelle en betrouwbare informatie, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en hun opbrengsten kunnen optimaliseren.

Virtual Agronomist

Een product dat steeds vaker wordt gebruikt door Afrikaanse boeren is de AI app Virtual Agronomist. Deze app biedt op maat gemaakte adviezen voor het optimaal gebruik van kunstmest door de specifieke bodemomstandigheden van elke boerderij te analyseren. Virtual Agronomist maakt gebruik van data zoals bodemgezondheid en pH-waarden om nauwkeurige aanbevelingen te geven over de juiste soorten en hoeveelheden kunstmest. Hierdoor kunnen boeren hun opbrengsten maximaliseren en tegelijkertijd verspilling van kunstmest voorkomen.
Virtual Agronomist werkt daarnaast via eenvoudige platforms zoals WhatsApp, waardoor het toegankelijk is voor iedereen met een mobiele telefoon. Boeren hoeven slechts hun locatiegegevens en andere details in de chat in te voeren om adviezen te ontvangen. 

PlantVillage

PlantVillage helpt boeren voor andere problemen die bij het werk komen kijken. Zo kan het nauwkeurig plagen en ziekten identificeren door middel van beeldherkenning. Voorheen werden plagen vaak verkeerd gediagnosticeerd, wat leidde tot onnodige kosten voor behandelingen. Met de app kunnen boeren gericht actie ondernemen, wat resulteert in lagere kosten en betere oogsten.

Farmshield

Andere toepassingen, zoals FarmShield, helpen boeren bij het efficiënt beheren van water en bodemvocht, waardoor hun werk verder wordt geoptimaliseerd. Het systeem verzamelt real-time gegevens over deze factoren en geeft op basis daarvan advies over bijvoorbeeld wanneer en hoeveel water er moet worden gegeven aan de gewassen. Boeren kunnen met behulp van dit systeem tijd besparen en verspilling van water en andere middelen voorkomen, wat vooral belangrijk is voor gewassen die een constante watertoevoer nodig hebben, zoals komkommers.