Investeerders pompen $11,8 miljard in AI-startups in derde kwartaal 2024

Nieuws
woensdag, 09 oktober 2024 om 18:51
openai haalt 66 miljard op en zet verdere stap richting commercieel model
In het derde kwartaal van 2024 hebben startups in kunstmatige intelligentie (AI) wereldwijd $11,8 miljard aan investeringen aangetrokken, ondanks een algemene daling in de durfkapitaalmarkt.
Dit bedrag vertegenwoordigt 30% van het totale durfkapitaal in deze periode. Dit is opmerkelijk, omdat de bredere markt voor durfkapitaal juist te maken had met een terugval​. Dat is onder andere te lezen bij Crunchbase.

Investeren in AI

De sterke investeringen in AI kwamen tot stand ondanks enkele uitdagingen, zoals de aangescherpte exportbeperkingen van AI-chips in de Verenigde Staten en onzekerheden over de waarderingen van startups in deze sector. Hierdoor is het voor investeerders noodzakelijk om selectiever te zijn bij hun investeringen. Toch blijft de interesse in AI onverminderd groot, wat blijkt uit de omvang van de kapitaalstromen in de secto
Hoewel het totale bedrag aan investeringen in AI groot bleef, daalde het aantal transacties met bijna 28% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, van 110 naar 79 deals. Dit wijst op een toenemende focus van investeerders op grotere, meer strategische investeringen, terwijl kleinere deals afnemen​(
Desondanks heeft de focus op grotere deals geholpen om het vertrouwen in de AI-sector positief te houden, zelfs in een bredere markt die krimpt​.

Miljarden naar de sector

Tot nu toe hebben investeerders in 2024 bijna $53 miljard geïnvesteerd in de AI-sector, wat een stijging van 35% is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De recente kapitaalronde van OpenAI, die $6,6 miljard opbracht tegen een waardering van $157 miljard, is een van de meest spraakmakende voorbeelden​.
De totale investering in AI heeft nu de grens van $241 miljard overschreden, waarbij het grootste deel van de investeringen naar Amerikaanse bedrijven is gegaan.
De sterke investeringen in AI weerspiegelen het vertrouwen van investeerders in het potentieel van deze technologie, ondanks de uitdagingen en het veranderende investeringsklimaat. AI blijft een van de belangrijkste sectoren voor investeringen, samen met andere technologieën zoals biotechnologie en hardware​