OpenAI haalt $6,6 miljard aan investeringen op

Nieuws
donderdag, 03 oktober 2024 om 20:19
openai haalt 66 miljard op en zet verdere stap richting commercieel model
OpenAI, de organisatie bekend van de populaire chatbot ChatGPT, heeft woensdag aangekondigd dat het een investering van $6,6 miljard heeft ontvangen. Deze financieringsronde, geleid door Thrive Capital en ondersteund door onder andere Microsoft, Nvidia en SoftBank, markeert een belangrijke verschuiving van OpenAI van een non-profit onderzoeksorganisatie naar een commercieel bedrijf.

Grootste investering in jaren

Met deze kapitaalinjectie, die behoort tot een van de grootste durfkapitaalinvesteringen in de Verenigde Staten van de afgelopen 17 jaar, bereikt OpenAI nu een marktwaarde van $157 miljard. Volgens gegevens van PitchBook, een platform dat durfkapitaalinvesteringen volgt, is dit de grootste investering in lange tijd die niet afkomstig is van één enkel groot bedrijf.

Verschuiving naar winstgerichtheid

De verse investering stelt OpenAI in staat om verder te investeren in geavanceerd AI-onderzoek, de uitbreiding van hun rekencapaciteit en de ontwikkeling van innovatieve AI-oplossingen voor complexe problemen. Hoewel OpenAI in de kern nog steeds gecontroleerd wordt door een non-profit bestuursorgaan dat de ethische en veilige ontwikkeling van AI nastreeft, is de focus de laatste jaren steeds meer op commerciële activiteiten komen te liggen.
De huidige bedrijfsstructuur beperkt echter hoeveel winst kan worden gemaakt en hoe het rendement voor investeerders wordt beheerd. OpenAI overweegt nu om zichzelf om te vormen tot een public-benefit corporation (PBC), een bedrijfsstructuur die zowel maatschappelijke doelen als winstmaximalisatie nastreeft. Deze verandering zou het bedrijf meer flexibiliteit bieden om aandeelhouders tegemoet te komen terwijl het tegelijkertijd zijn missie behoudt. Dat meldt ABC News.

Ondersteuning van grote technologiebedrijven

Naast Thrive Capital zijn ook prominente investeerders zoals Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management en Research Company, MGX, ARK Invest en Tiger Global Management betrokken bij de financieringsronde. Microsoft, dat al eerder in 2023 $10 miljard in OpenAI investeerde, bevestigde in een verklaring dat het de samenwerking met OpenAI zal voortzetten. Nvidia, een leidende fabrikant van chips voor AI-systemen, wilde geen verdere details over de investering verstrekken. De specifieke bedragen van de investeringen door deze partijen zijn niet bekendgemaakt.
Opvallend is dat Apple niet deelneemt in deze ronde van financiering, ondanks geruchten over een nauwere samenwerking tussen het bedrijf en OpenAI voor de integratie van ChatGPT in Apple-producten.

Doel van de investering

Volgens Brendan Burke, analist bij PitchBook, heeft OpenAI ondanks de ruime toegang tot computercapaciteit via zijn samenwerking met Microsoft, extra financiering nodig om verder te investeren in de training van AI-modellen en de ontwikkeling van eigen producten. Deze kapitaalinjectie stelt OpenAI ook in staat om de concurrentie, zoals xAI van Elon Musk, voor te blijven. xAI, dat recent nog $6 miljard ophaalde en zich richt op de ontwikkeling van eigen datacentra, vormt een groeiende uitdaging voor OpenAI.
Elon Musk, die in de oprichtingsfase van OpenAI een van de belangrijke financiers was, heeft zich inmiddels uitgesproken tegen de huidige commerciële koers van het bedrijf.