AI schrijft lezersbrieven: AD overweegt strengere controle na stunt Klöpping

Nieuws
donderdag, 19 september 2024 om 16:55
Een vrouw schrijft prompts voor AI op haar laptop
Kunstmatige intelligentie maakt veel dingen makkelijker, maar niet alles. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren van ingezonden nieuwsbrieven.
Het Algemeen Dagblad (AD) onderzoekt of de procedure voor het selecteren van lezersbrieven aangescherpt moet worden, nadat bekend werd dat internetondernemer Alexander Klöpping met kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerde brieven naar de krant stuurde. Klöpping gebruikte AI om meerdere brieven te schrijven en deze onder een pseudoniem in te sturen. Het AD publiceerde zonder het te weten drie van deze brieven, zo bevestigde hoofdredacteur Rennie Rijpma donderdag in het radioprogramma Spraakmakers.

Gevaren van AI in de journalistiek

AI is tegenwoordig in staat teksten te creëren die nauwelijks van menselijke bijdragen te onderscheiden zijn, wat niet alleen in de journalistiek, maar ook in andere sectoren voor uitdagingen zorgt. Klöpping, oprichter van het techplatform Blendle, wilde met zijn actie laten zien hoe gemakkelijk AI kan worden ingezet om door te dringen in media zonder dat redacties het doorhebben. Hij vertelde hierover tijdens de talkshow Eva, waar hij zijn stunt onthulde.
Volgens Rijpma heeft het AD momenteel geen standaardprocedure om de afzenders van lezersbrieven te controleren. "We vertrouwen op de goede bedoelingen van onze lezers, maar deze situatie toont aan dat we wellicht een drempel moeten opwerpen om dergelijke incidenten te voorkomen", zei ze in Spraakmakers. Hoewel het onmogelijk is om helemaal te voorkomen dat AI-gegenereerde brieven de krant bereiken, wil de redactie onderzoeken hoe dit risico beperkt kan worden.

Reactie van AD-hoofdredacteur

Rijpma benadrukte dat de stunt van Klöpping waardevol was om het probleem aan te kaarten. "Ik word liever wakker geschud door Alexander Klöpping dan door een buitenlandse desinformatiecampagne via een AI-systeem," aldus de hoofdredacteur. Ze gaf aan dat er binnen de redactie gesprekken plaatsvinden over mogelijke aanpassingen in het selectieproces van lezersbrieven, zonder daarbij de drempel voor de gemiddelde lezer te verhogen.
De huidige werkwijze bij het AD houdt in dat brieven handmatig worden beoordeeld en soms contact wordt opgenomen met de afzender, maar dit is geen vaste procedure. Een strengere controle kan volgens Rijpma echter ook een negatief effect hebben op de bereidheid van goedwillende lezers om hun mening te delen.

De rol van AI in de toekomst

De opkomst van AI roept bredere vragen op over de toekomst van de journalistiek en de authenticiteit van ingezonden content. Niet alleen kranten, maar ook andere media staan voor de uitdaging om hun controlesystemen aan te scherpen in een tijd waarin AI steeds vaker kan worden ingezet om menselijke teksten te imiteren. Het incident rondom de AI-brieven van Klöpping illustreert hoe kwetsbaar redacties kunnen zijn voor deze nieuwe technologie.
Met dit voorval als aanleiding onderzoekt het AD nu of het mogelijk is om een balans te vinden tussen de toegankelijkheid van lezersbrieven en het voorkomen van AI-manipulatie.