Meta kondigt nieuw AI model aan voor videogeneratie

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 05 oktober 2024 om 12:00
llama meta
Meta, bekend van de sociale media platforms Facebook, Whatsapp en Instagram, maakt grote stappen in de kunstmatige intelligentie (AI) race. Het volgt concurrent OpenAI op de voet en introduceert ook zijn eigen video generatie tool, genaamd Movie Gen.
Het nieuwe model van Meta stelt gebruikers in staat om realistische video- en audiofragmenten te genereren op basis van een eenvoudige tekstpromt. Movie Gen onderscheidt zich van andere modellen doordat het naast de video's ook achtergrondmuziek en geluidseffecten kan produceren. Gebruikers kunnen niet alleen nieuwe video's creëren, maar ook bestaande beelden bewerken. De geproduceerde video’s hebben daarnaast een maximale duur van 16 seconden. Voor audioclips is dit langer, welke een maximale lengte van 45 seconden hebben.
Meta heeft aangegeven dat Movie Gen voorlopig niet openbaar beschikbaar wordt gemaakt voor ontwikkelaars, zoals eerder gebeurde met de Llama modellen. In plaats daarvan werkt Meta direct samen met de entertainmentsector om de technologie te integreren en verwacht het model volgend jaar in eigen producten te implementeren.

Unieke voordelen

Voor de entertainmentindustrie kan de technologie mogelijk een unieke uitkomst bieden. Zo opent AI videocreatie nieuwe deuren voor filmmakers, artiesten en contentmakers door de productiekosten enorm te verlagen. Ze kunnen ideeën direct omzetten in visuele content zonder uitgebreide sets, acteurs of camera's. Hoewel de gecreëerde video’s nog niet de kwaliteit hebben van volwaardige Hollywood producties, is de huidige staat van de technologie nog maar het begin.

Zorgen omtrent AI videocreatie

Tegelijkertijd bestaan er zorgen over de ethische implicaties van de technologie. AI videogeneratie kan worden gebruikt om zeer realistische, maar valse video's te maken. Deze technologie kan daarmee worden misbruikt om schadelijke content te creëren, zoals het vervalsen van politieke uitspraken, het verspreiden van nepnieuws of het maken van misleidende video's van publieke figuren. Dit vormt een grote bedreiging voor de waarheid en kan sociale en politieke chaos veroorzaken.