Meta's AI modellen breken records

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 28 september 2024 om 12:00
meta ai breidt uit meer talen creativiteit en intelligentie
Tijdens het recente "Meta Connect" evenement presenteerde CEO Mark Zuckerberg de ambitieuze plannen van Meta op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf, bekend van social media platformen zoals Facebook, Whatsapp en Instagram, zet nu een strategische koers richting een leidende positie in de AI sector.
De strategie markeert een belangrijke verschuiving in de visie van Meta, waarbij het eerder de focus legde op mensen bij elkaar te brengen in de metaverse. Een van de belangrijkste aankondigingen in de AI visie was de introductie van het nieuwe multimodale model, Llama 3.2. Dit model kan zowel tekst als afbeeldingen verwerken, waarmee Meta hoopt op gelijke voet te komen met concurrenten zoals OpenAI.
Meta’s Llama mode blijkt een succes en groeit snel uit tot een serieuze concurrent van ChatGPT. Met 350 miljoen downloads in slechts zes maanden laat Meta zien dat het een sterke speler is in zowel AI producten als modellen, en zich stevig positioneert in de concurrerende markt.

Hardware

Meta’s AI ambities beperken zich niet tot software. Het bedrijf richt zich ook op hardware met onder andere de Meta Quest 3S mixed reality headset. De headset wordt nu voor een lagere prijs aangeboden, met als doel augmented en virtual reality toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Optimisme Meta aandeel

Het Meta aandeel doet het erg goed sinds het bedrijf de focus heeft gelegd op AI. Ook nu reageren analisten positief op de ontwikkelingen. Onder meer financieel dienstverlener Rosenblatt Securities heeft zijn koersdoel voor Meta verhoogd, vanwege de optimistische verwachtingen voor de toekomst van het bedrijf in de AI sector.

Zorgen om datagebruik

Het succes heeft ook een keerzijde. Zo gebruikt het bedrijf gegevens van zijn miljoenen gebruikers om de AI modellen mee te trainen. Meta bevestigde onlangs dat het sinds 2007 publieke gegevens van gebruikers. Dit omvat openbare berichten en foto's van volwassen gebruikers, tenzij zij hun privacy-instellingen hebben aangepast.