Belegger achter OpenAI noemt triljoenen investeringen in AI “logische zet”

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 04 oktober 2024 om 12:00
ai mens hoofd
Vinod Khosla mag in zijn handjes wrijven. Hij is namelijk een van de vroege investeerders in OpenAI, het bekende kunstmatige intelligentie (AI) bedrijf achter ChatGPT en Dall-e. Sindsdien is het bedrijf enorm in waarde gestegen. In de afgelopen jaren zien we dan ook dat er gigantisch veel geld in de opstormde technologie worden geïnvesteerd en dat is volgens Khosla een hele gewone zaak.
Volgens Khosla zal AI binnen tien jaar zorgen voor een aanzienlijke groei van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP), vergelijkbaar met eerdere technologische revoluties zoals elektriciteit, motoren en het internet. De belegger wijst erop dat de wereldeconomie door AI drastisch kan veranderen, waarbij hij een groei van het wereldwijde BBP voorziet van 2% naar 5% in de komende tien jaar. Dit zou betekenen dat investeringen van triljoenen dollars in de komende decennia niet alleen haalbaar, maar ook noodzakelijk zullen zijn om de infrastructuur te ontwikkelen die nodig is om AI volledig te benutten.
Met zijn investering in OpenAI heeft Khosla inmiddels een groot vermogen opgebouwd. Recent haalde het AI bedrijf nog maar liefst $6,6 miljard op, wat het bedrijf in totaal op een waardering van $157 miljard brengt. Ook verkreeg OpenAI een kredietlijn van $4 miljard, waarmee het een totale liquiditeit van $10 miljard heeft. Ondanks deze indrukwekkende cijfers denkt Khosla dat dit slechts het begin is. Hij gelooft dat AI uiteindelijk triljoenen dollars aan investeringen nodig zal hebben om volledig te ontwikkelen tot kunstmatige algemene intelligentie (AGI) systemen die taken beter dan mensen kunnen uitvoeren.

Een utopie

Daarnaast stelt Khosla dat AI kan leiden tot een toekomst van overvloed, indien de technologie correct wordt ingezet. Hij voorziet een wereld waarin basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen bijna gratis beschikbaar zullen zijn, aangedreven door de krachtige mogelijkheden van AI en robots die de meeste taken kunnen overnemen.