Wat is AGI precies? Niemand schijnt het echt te weten

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 05 oktober 2024 om 14:00
agi sam altman openai
Met de opmars van kunstmatige intelligentie (AI), komt ook het zogenaamde artificial general intelligence (AGI) in het nieuws. Ondanks de inspanningen van bedrijven zoals OpenAI, dat miljarden investeert om AGI te ontwikkelen, geeft zelfs een van de meest invloedrijke figuren in AI, Fei-Fei Li, toe dat zelfs zij niet precies weet wat AGI is.

Wie is Fei-Fei Li?

Fei-Fei Li is vooral bekend door haar cruciale bijdrage aan de ontwikkeling van moderne AI, met de oprichting van de dataset ImageNet in 2006. Deze dataset speelde een belangrijke rol in de doorbraak van AI in 2012, waarmee het begin van de huidige AI revolutie werd ingeluid. Met haar ervaring als voormalig Chief Scientist van AI/ML bij Google Cloud en haar huidige rol bij Stanford Human-Centered AI Institute, is Li een gerespecteerde stem binnen de sector.
Tegelijkertijd werkt Li aan haar startup World Labs, waar ze zich richt op de ontwikkeling van "ruimtelijke intelligentie." Dit gaat verder dan enkel visuele waarneming en richt zich op AI-modellen die de driedimensionale wereld kunnen begrijpen en ermee kunnen omgaan. Li gelooft dat diversiteit in menselijke intelligentie de sleutel is tot het creëren van betere en geavanceerdere AI technologieën.

Een abstract concept

Li geeft aan dat ze niet precies weet wat Artificial General Intelligence (AGI) inhoudt, ondanks dat het een belangrijk doel is voor bedrijven zoals OpenAI. Ze vergelijkt het met een abstract concept dat moeilijk te definiëren is en zegt dat ze, ondanks haar uitgebreide kennis en ervaring in de AI sector, AGI "nog niet heeft gezien." Li besteedt weinig tijd aan het nadenken over termen als AGI omdat ze vindt dat er belangrijkere en praktischere vraagstukken zijn die meer aandacht verdienen in de AI ontwikkeling.
Wanneer we deze vorm van superintelligentie gaan meemaken weet niemand zeker. Opvallend genoeg voorspelde Shane Legg, mede-oprichter van Google DeepMind, in 2009 dat AGI in 2025 al mogelijk zou zijn.