Microsoft krabbelt terug en past beleid Recall-functie en AI aan

Nieuws
zaterdag, 08 juni 2024 om 16:59
microsoft krabbelt terug en past beleid recall functie en ai aan
Microsoft een update over de Recall (preview) functie voor Copilot+ PCs. Deze update bevat meer informatie over de installatie-ervaring, privacy-instellingen en extra details over de veiligheidsaanpak. In de aankondiging krabbelt Microsoft terug. Dit komt mede door de heftige reacties na hun heugelijke nieuws eerder dit jaar.
Windows 11 moet voor Microsoft het besturingssysteem worden waar AI echt een grote rol krijgt. Net als alle andere techgiganten willen ook zij nieuwe stappen zetten met kunstmatige intelligentie.
Op 20 mei introduceerde Microsoft de Copilot+ PCs, de snelste en meest intelligente Windows PC's ooit. Deze computers zijn van binnenuit opnieuw ontworpen om betere prestaties en nieuwe AI-ervaringen te leveren. Een van de nieuwe functies is Recall, waarmee gebruikers snel iets kunnen terugvinden dat eerder op hun PC is weergegeven. Recall maakt periodiek snapshots van het scherm, die lokaal worden opgeslagen en geanalyseerd met AI. Gebruikers kunnen eenvoudig hun stappen terugvinden met behulp van een visuele tijdlijn.
Dat klinkt leuk, maar komt natuurlijk wel met haken en ogen. Je kunt je afvragen of, hoe handig ook, je wil dat je PC automatisch alles opslaat en volgt wat je doet. Inclusief screenshots is dat allicht iets te veel van het goede.
recall microsoft ai

Copilot, Recall en AI

Microsoft benadrukt dat vertrouwen cruciaal is voor het gebruik van nieuwe functies zoals Recall. Daarom wordt Recall in preview gelanceerd op Copilot+ PCs, zodat klanten zelf kunnen kiezen of ze de functie willen gebruiken. Feedback van klanten heeft geleid tot verbeteringen in de installatie-ervaring en privacybescherming.
Belangrijkste updates Voordat recall wordt gelanceerd:
  1. Opt-in instelling: Gebruikers krijgen een duidelijke keuze om snapshots te laten opslaan. Standaard staat deze optie uit.
  2. Windows hello verplichting: Voor het gebruik van Recall is registratie bij Windows Hello nodig. Gebruikers moeten aanwezigheidsbewijs leveren om hun tijdlijn te bekijken.
  3. Geavanceerde gegevensbescherming: Extra lagen van beveiliging worden toegevoegd, waaronder "just in time" decryptie beschermd door Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS).

Veiligheid eerst

Copilot+ PCs zijn ontworpen om veilig te zijn vanaf het moment van gebruik. Ze bevatten de Microsoft Pluton beveiligingsprocessor en Secured-core PC functies, die geavanceerde bescherming bieden van chip tot cloud. Deze technologieën beschermen tegen bedreigingen en helpen gegevens veilig te houden.
Gebruikerscontrole en privacy
Recall snapshots worden lokaal opgeslagen en verwerkt. Er wordt geen gebruik gemaakt van internet- of cloudverbindingen voor opslag of verwerking. Gebruikers hebben altijd controle over wat er wordt opgeslagen en kunnen snapshots op elk moment pauzeren, filteren of verwijderen.
Beschikbaarheid
De nieuwe Copilot+ PCs met de Recall functie zullen vanaf 18 juni beschikbaar zijn. Microsoft blijft werken aan het verbeteren van deze technologieën, met de nadruk op privacy en veiligheid.

Conclusie

Microsoft's inzet voor de bescherming van privacy en veiligheid is duidelijk in de aanpassingen die zijn aangebracht in de Recall functie. Met deze updates streeft Microsoft ernaar gebruikers het vertrouwen te geven dat hun gegevens veilig zijn en dat zij de controle hebben over hun informatie. De lancering van de Copilot+ PCs belooft een nieuwe standaard te zetten voor prestaties en beveiliging.
Is dit genoeg om jou de Recall-optie te laten gebruiken? Of houd je het liever uit?