Nvidia aandeel stijgt 3% na preview Rubin AI-chip

Nieuws
dinsdag, 04 juni 2024 om 11:53
nvidia
Het Nvidia aandeel schoot hoger nadat CEO Jensen Huang details onthulde over het volgende AI-chipplatform van het bedrijf tijdens zijn keynote op de Computex-conferentie in Taipei, Taiwan.

Nvidia presenteert nieuwe AI-chip

Het nieuwe platform, genaamd Rubin, is de opvolger van Nvidia's Blackwell-platform, dat het in maart onthulde.
Hoewel de CEO weinig details over Rubin gaf, zei hij wel dat het platform ook een nieuwe Arm-gebaseerde CPU zal bevatten, genaamd Vera, die in 2026 op de markt komt. Huang kondigde ook een krachtigere versie van zijn Blackwell-platform aan, genaamd Blackwell Ultra. 2025, evenals een Ultra-versie van het Rubin-platform voor 2027.
Nvidia is de leider op het gebied van AI-chips dankzij vroege investeringen in de technologie waardoor het bedrijf een grote voorsprong heeft op zijn concurrenten op het gebied van hardwaremogelijkheden en softwarefuncties.
Klanten zijn onder meer cloudproviders als Amazon, Google en Microsoft, maar ook voor bedrijven in de gezondheidszorg tot de auto-industrie. Dat heeft de ongelooflijke groei van Nvidia het afgelopen jaar mede mogelijk gemaakt, waarbij de omzet jaar op jaar met 262% steeg, van $7,19 miljard naar $26 miljard in het eerste kwartaal.

10.000 miljard waard in 2030

Nvidia heeft de op twee na grootste marktkapitalisatie ter wereld onder beursgenoteerde bedrijven, namelijk $2,79 biljoen. Microsoft en Apple staan ​​respectievelijk op $3,08 biljoen en $2,98 biljoen. En Wall Street verwacht dat Nvidia steeds hoger zal blijven stijgen.
"We hebben een marktkapitalisatiedoelstelling van $10 biljoen voor Nvidia in 2030", zegt Beth Kindig, hoofd technologieanalist van het I/O Fund, aan Yahoo Finance na de aankondigingen van Nvidia. "En ik zal eerlijk zijn en je vertellen dat ik dat te laag vind."

AMD

Nvidia was echter niet de enige chipmaker die nieuws maakte in Taiwan. AMD (AMD) heeft ook zijn MI325X AI-versneller aangekondigd en zegt dat deze in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt zal komen, evenals zijn EPYC-serverprocessor van de vijfde generatie. Het bedrijf onthulde ook zijn MI350-serie accelerator voor 2025 en de MI400 voor 2026.
Naast zijn serverchips debuteerde AMD ook met zijn AI 300-chip voor AI pc-laptops en zijn Ryzen 9000-serie chips voor laptops en desktops.
Maar de aankondigingen van AMD zorgden niet voor dezelfde impuls voor hun aandelen als die van Nvidia. De aandelen van AMD daalden vanaf maandagmiddag met meer dan 3%.