Deze 5 aandelen kunnen niet ontbreken in je AI portfolio

Nieuws
donderdag, 30 mei 2024 om 15:29
nvidia woman
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om miljarden dollars aan marktwaarde te gaan creëren. Maar hoe kun je als belegger daarvan profiteren?
Het is bizar hoeveel en hoe snel halfgeleidergigant Nvidia, begin 2023 nog een bedrijf van $360 miljard, is gegroeid. Door OpenAI en zijn AI-aangedreven chatbot, ChatGPT, is de positie van Nvidia enorm veranderd.
Want de grafische chips (GPU's) van Nvidia zijn de beste in de industrie voor het ontwikkelen, trainen en implementeren van AI-toepassingen.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Als gevolg daarvan steeg de omzet van Nvidia enorm, en het bedrijf is nu maar liefst 2.600 miljard dollar waard. Volgens Wall Street is dit nog maar het begin en kan de firma tussen de 7.000 miljard en 200.000 miljard dollar waard worden het komende decennium.
Het kiezen van winnaars en verliezers in de AI-race zal niet gemakkelijk zijn voor investeerders, maar de volgende vijf aandelen bieden volgens deze analisten een solide startpunt.

1. Nvidia

Nvidia is momenteel ongeëvenaard in de datacenterchipmarkt. Zijn H100 GPU is de favoriete keuze voor datacenteroperators zoals Amazon en Microsoft, die ze bij tienduizenden kopen en de rekenkracht verhuren aan AI-ontwikkelaars.
Volgens Nvidia kunnen ze 5 dollar aan huurinkomsten verdienen over een periode van vier jaar voor elke 1 dollar die ze investeren in AI GPU's, dus het is geen verrassing dat ze bereid zijn veel te spenderen.
Maar Nvidia bereidt zich voor om zijn nieuwe H200 te gaan verschepen, die twee keer zo snel is als de H100 voor het inferencen van AI-modellen (het voeden met live data zodat ze voorspellingen kunnen doen). Bovendien is de productie begonnen van een andere serie GPU's, gebouwd op Nvidia's nieuwe Blackwell-architectuur, die tot 30 keer sneller kunnen zijn in inferencing dan de H100.
Nvidia rapporteerde zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025 (eindigend op 28 april), en zijn datacenteromzet steeg met maar liefst 427% op jaarbasis tot een record van 22,6 miljard dollar. Opmerkelijk genoeg versnelde het van de 217% groei die het bedrijf genereerde tijdens fiscaal 2024, en met nieuwe GPU's in het vooruitzicht lijkt het momentum voorlopig zeker door te gaan.
De 10-voor-1 aandelensplitsing van Nvidia wordt van kracht op 10 juni, dus het kopen van één aandeel zal binnenkort een fractie kosten van de 1.064 dollar die beleggers vandaag moeten neerleggen, denken deze analisten.

2. Alphabet

Alphabet is het moederbedrijf van Google, YouTube, Waymo en DeepMind. Google Search is al meer dan twee decennia het venster naar het internet, dus Alphabet heeft bergen nuttige gegevens om AI-modellen mee te bouwen, en dat doet het dan ook.
Het bedrijf lanceerde vorig jaar een chatbot genaamd Bard om te concurreren met de nieuwe door ChatGPT-aangedreven Microsoft Bing-zoekmachine, maar het is sindsdien ingehaald door een meer geavanceerde reeks AI-modellen genaamd Gemini.
Volgens Alphabet is Gemini één van de meest geavanceerde in de industrie, wat betekent dat het tekst, afbeeldingen, video's en computercode beter kan interpreteren en genereren dan de meeste concurrerende modellen.
Het aandeel van Alphabet is dit jaar met 26% gestegen en handelt op een all-time high, maar met een koers-winstverhouding (K/W) van slechts 26,8 blijft het veel goedkoper dan de 31,3 K/W-verhouding van de Nasdaq-100 technologie-index. Met andere woorden, het is een geweldige waarde vergeleken met bijna elk ander AI-technologiebedrijf.

3. Broadcom

In de loop van decennia ontwikkelde Broadcom innovatieve producten in de halfgeleider- en computerindustrie, waaronder 's werelds eerste kleine infrarood transceiver, die draadloze gegevensuitwisseling mogelijk maakte voor computers, telefoons, printers en meer.
In 2016 fuseerde het met halfgeleidergigant Avago Technologies en nam vervolgens halfgeleiderapparatuurleverancier CA Technologies, cybersecuritybedrijf Symantec en cloudsoftwaregigant VMware over.
Broadcom heeft nu een veelzijdige aanwezigheid in AI. Symantec werkte bijvoorbeeld samen met het VertexAI-platform van Google om SymantecAI te creëren, een virtuele assistent die is ontworpen om de incidentrespons in zijn bestaande cybersecuritysoftware te versnellen.
Ook is er VMware, dat virtuele machines mogelijk maakt, zodat meerdere gebruikers op dezelfde servers kunnen inpluggen om al hun capaciteit te benutten. In het tijdperk van AI, waar chips duur (en schaars) zijn, helpt dit ontwikkelaars het meeste uit hun datacenterinfrastructuur te halen.
Broadcom biedt ook AI-operationssoftware voor bedrijven en datacenterhardware die is ontworpen om AI-werklasten te versnellen. Het bedrijf staat op het punt van sterke groei in 2024 en is één van de meest diverse AI-aandelen van dit moment.

4. Lemonade

Lemonade gebruikt AI om de verzekeringsindustrie te vernieuwen, van de klantbeleving tot de manier waarop premies zijn berekend. Zijn chatbot, Maya, kan binnen 90 seconden offertes voor potentiële klanten schrijven, en zijn AI-bot, Jim, kan claims van bestaande polishouders binnen drie minuten zonder menselijke tussenkomst uitbetalen.
De interne Lifetime Value (LTV)-modellen van Lemonade voorspellen alles, van de kans dat een klant een claim indient tot de prestaties van zijn verzekeringsproducten in specifieke geografische markten. Al deze informatie is samengevoegd zodat Lemonade de meest nauwkeurige premies levert en dat moet leiden kostenbesparingen voor polishouders.
Lemonade heeft tot nu toe meer dan twee miljoen klanten aangetrokken, velen van hen uit jongere leeftijdsgroepen, wat bewijst dat zijn technologisch ondersteunde aanpak van de relatief saaie verzekeringsindustrie aanslaat.
Het is nog steeds een klein bedrijf met een marktkapitalisatie van slechts 1,2 miljard dollar, maar het groeit snel en zijn aandelen bieden momenteel een aantrekkelijke risico-rendementsverhouding.

5. Microsoft

Last but not least is Microsoft. Het grootste bedrijf ter wereld besloot om een deel van zijn liquide middelen te investeren in OpenAI. De deal maakte Microsoft snel tot een leider in de AI-softwaremarkt dankzij de nieuwste GPT-4-modellen van de start-up, die een groeiend aantal producten van de technologiegigant aandrijven.
Bekende 365-softwaretoepassingen Word, Excel, PowerPoint en Outlook bevatten nu een AI Copilot, die snel tekst, afbeeldingen en meer kan genereren om de productiviteit van de gebruiker te verhogen. Zelfs Windows en de Edge-internetbrowser zijn uitgerust met een AI-assistent die klaar staat om zelfs de meest complexe vragen te beantwoorden.
De Azure-cloudplatform voor bedrijven is echter momenteel het snelst groeiende onderdeel van Microsofts bedrijf. De Azure OpenAI Service geeft ontwikkelaars toegang tot de meest geavanceerde large language models (LLM's), die ze kunnen gebruiken om hun eigen toepassingen te creëren.

Vanaf het recente derde kwartaal van fiscaal 2024 (eindigend op 31 maart), zegt Microsoft dat 65% van de Fortune 500-bedrijven klant was van Azure OpenAI Service, wat maar eens te meer aantoont hoe snel AI zich door de bedrijfswereld verspreidt.
Microsoft geldt als één van de beste AI-softwareaandelen die beleggers kunnen inslaan. Houd wel altijd rekening met koersschommelingen.
Disclaimer: AIwereld.nl geeft géén financieel advies.

Populair nieuws

Laatste reacties