Wall Street verwacht 200% omzetgroei van Nvidia

Nieuws
woensdag, 22 mei 2024 om 14:33
nvidia
Nvidia (NVDA) staat op het punt om woensdag na sluiting van de beurs zijn resultaten over het eerste kwartaal bekend te maken. Het is één van de kwartaalrapporten waar analisten reikhalzend naar uitkijken.

Nvidia: omzetstijging van 200% verwacht

Wall Street verwacht dat Nvidia een omzet- en winststijging van respectievelijk meer dan 200% en 400% zal rapporteren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aangezien de vraag naar zijn chips enorm is toegenomen door de AI-hype.
Analisten verwachten dat de aangepaste winst per aandeel $5,65 bedraagt op een omzet van $24,69 miljard, zo blijkt uit gegevens van Bloomberg. Het bedrijf rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van $1,09 op een omzet van $7,19 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Het aandeel Nvidia is het afgelopen jaar met meer dan 200% gestegen. Sinds de bodem van de aandelenmarkt in oktober 2022 is het aandeel bijna 700% gestegen. Aandelen sloten dinsdag op een recordhoogte.
Het merendeel van Nvidia's omzet is afkomstig van zijn data center-business, die naar verwachting $21 miljard zal binnenhalen, vergeleken met $4,28 miljard in het eerste kwartaal van vorig jaar.
De gaming-divisie van het bedrijf, voorheen zijn grootste segment, zal naar verwachting een omzet van $3,5 miljard zien, vergeleken met $2,24 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Koersdoel boven de $1.000

Voorafgaand aan de bekendmaking van de resultaten verhoogde Stifel-analist Ruben Roy zijn koersdoel voor het aandeel naar $1.085 van $910, omdat hij verwacht dat Nvidia opnieuw de verwachtingen op de bovenste en onderste lijnen zal overtreffen en zijn prognose voor het volgende kwartaal zal verhogen.
De vraag naar zijn chips van hyperscalers zoals Amazon, Google, Meta, Microsoft en anderen heeft de resultaten van het bedrijf gestimuleerd.
En zoals Josh Schafer van Yahoo Finance dinsdag meldde, is de AI-handel verder gegaan dan de grenzen van technologie, waarbij beleggers energie- en nutsbedrijven beschouwen als afgeleide bedrijven van de AI-boom.

AI-chips

Maar Roy, evenals analisten van BofA Global Research en Loop Capital, zegt dat er op korte termijn zorgen blijven over hoeveel de overgang van Nvidia's huidige Hopper-lijn van AI-chips naar zijn Blackwell-lijn de totale verkoop zal beïnvloeden.
De vrees is dat klanten een deel van hun bestellingen voor Hopper-chips in de wacht zetten, terwijl ze wachten op de uitrol van de krachtigere Blackwell-producten. De Financial Times meldde dinsdag dat Amazon enkele bestellingen van Nvidia had gepauzeerd in afwachting van de meer geavanceerde Blackwell-lijn. Amazon verduidelijkte later dat het geen bestellingen van Nvidia had stopgezet, maar in plaats daarvan een aankomend supercomputerproject had overgezet naar Blackwell-chips.
Ananda Baruah van Loop Capital stelt dat het mogelijk is dat Nvidia bedrijven niet toestaat hun Hopper-bestellingen in de wacht te zetten zonder hun plaats in de rij voor Blackwell-chips te verliezen. Als genoeg klanten hun bestellingen in de wacht zetten ten gunste van Blackwell-chips, kan Nvidia een tijdelijke daling van de kwartaal-op-kwartaal verkopen zien.
Nvidia heeft ook te maken met de dreiging van klanten die hun eigen interne AI-chips bouwen.

Techstrijd

Tot nu toe gebruiken of ontwikkelen Amazon, Google en Microsoft hun eigen AI-chips die beter presteren dan die van Nvidia.
Dit betekent niet dat deze bedrijven Nvidia’s chips volledig zullen verlaten, hoewel de overstap naar hun eigen producten het marktaandeel van de chipgigant zou kunnen verkleinen. AMD (AMD) en Intel (INTC) winnen terrein met hun eigen AI-chips.
Dinsdag kondigde Microsoft tijdens zijn Build-conferentie aan dat het AMD’s MI300X-chips gaat aanbieden aan ontwikkelaars die AI-modellen willen trainen en implementeren. De maker van Windows benadrukt echter ook dat het Nvidia’s chips blijft gebruiken.