Omstreden Californië wet over AI regulering leidt tot verdeeldheid

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 17 augustus 2024 om 15:50
ai aandelen en de amerikaanse beurskoersen
Een nieuw wetsvoorstel in Californië, dat strengere regels wil opleggen aan de ontwikkeling van krachtige AI systemen, veroorzaakt veel discussie. Terwijl voorstanders het zien als een noodzakelijke stap om de veiligheid van geavanceerde technologieën te waarborgen, waarschuwen critici voor mogelijke negatieve effecten op innovatie en economische groei in de regio.
Het wetsvoorstel, gesteund door senator Scott Wiener, stelt voor dat bedrijven veiligheidstesten uitvoeren op AI systemen die meer dan 100 miljoen dollar kosten om te ontwikkelen en gebruik maken van aanzienlijke rekenkracht. Volgens Wiener hebben techbedrijven zoals Google, Meta en OpenAI al vrijwillig toegezegd hun systemen te testen, en maakt dit voorstel die toezeggingen officieel.

Google en OpenAI spreken zich uit over wetsvoorstel

Toch roepen grote AI bedrijven op tot voorzichtigheid. Zij vinden dat regelgeving op federaal niveau moet plaatsvinden en vrezen dat de wet de Californische tech sector op achterstand zal zetten ten opzichte van andere staten in het land. Onder andere Google en OpenAI hebben hun zorgen uitgesproken, met als argument dat zulke wetten innovatie kunnen verstikken en de ontwikkeling van technologie in Californië kunnen ontmoedigen. Bedrijven zullen namelijk sneller geneigd zaan om werkzaam te zijn in andere staten waar minder strenge regels geld.

Risico’s van nieuwe wetgeving

Daarnaast vrezen sommige critici, zoals AI onderzoeker Jeremy Howard, dat de wet de controle over AI in de handen van een klein aantal grote bedrijven zou leggen, waardoor de open source gemeenschap en kleinere bedrijven benadeeld worden. Dit zou innovatie kunnen beperken en kansen voor nieuwe spelers in de sector kunnen verminderen.
Aan de andere kant benadrukken voorstanders van het wetsvoorstel de noodzaak van stevige regulering. Ze stellen dat krachtige AI systemen, indien ongereguleerd, aanzienlijke risico’s kunnen vormen voor de samenleving. Naast het beperken van risico’s kan de juiste wet- en regelgeving omtrent AI bedrijven in de zonnige staat ook veel duidelijkheid bieden wat ruimte geeft voor commerciële groei en innovatie.