Oud Google CEO ziet Nvidia als grote AI winnaar

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 17 augustus 2024 om 9:38
nvidia
Voormalig Google CEO Eric Schmidt heeft tijdens een recente lezing aan de bekende Amerikaanse universiteit Stanford gewaarschuwd voor een toenemende kloof tussen grote tech bedrijven en kleinere spelers. Volgens Schmidt kunnen start-ups steeds moeilijker concurreren met de techgiganten, vooral op het gebied van AI. Hij sprak zijn twijfels uit over de kansen van kleine bedrijven om de grote technologie leiders bij te benen, zo ziet Schmidt Nvidia als een van de grote winnaars in de AI markt.
Nvidia’s grafische chips, specifiek ontworpen voor AI toepassingen, zijn volgens Schmidt onmisbaar geworden in de AI datacenters van de toekomst. Grote bedrijven zoals Meta hebben al grootschalige aankopen gedaan, zo heeft Meta naar verluidt al 600.000 Nvidia GPU’s in huis gehaald om hun AI modellen van de nodige rekenkracht te voorzien.

Nvidia dominant in AI landschap

De dominantie van Nvidia komt niet alleen door hun hardware, maar vooral door hun sterke software ecosysteem, CUDA. Volgens Schmidt hebben concurrenten zoals AMD grote moeite om op dit gebied in te lopen. Hierdoor blijft Nvidia dé keuze voor bedrijven die investeren in AI infrastructuur. Schmidt hintte zelfs dat een aanzienlijk deel van het AI budget van grote technologiebedrijven naar Nvidia zal gaan. De vraag naar Nvidia chips heeft al geleid tot een omzetgroei van meer dan 200% voor het bedrijf.

Kleine bedrijven staan geen kans 

Schmidt schat dat bedrijven tussen de $20 miljard en $100 miljard nodig hebben om hun AI infrastructuur te ontwikkelen, ontzettend veel geld dat voor een groot deel naar Nvidia toestroomt. Hij waarschuwde echter dat de grote kapitaalinjecties die nodig zijn kleinere spelers uitsluiten van de markt. “Er is een groeiende kloof tussen grote bedrijven met veel kapitaal en kleinere spelers die simpelweg niet kunnen concurreren,” aldus Schmidt.
De oud CEO van Google suggereerde hij dat Nvidia een logische keuze zou zijn voor beleggers, gezien de enorme vraag naar hun chips. Hij benadrukte dat Nvidia momenteel de AI datacenter markt domineert, terwijl Google’s eigen AI chips, de TPU’s, nog in een relatief vroege fase verkeren.