Ondanks techneergang trekken AI start-ups massaal investeringen aan

Nieuws
door Thomas
donderdag, 04 juli 2024 om 10:03
28 aiwerldnl top 3 nederlandse ai start ups
Sinds eind 2022 is er een opmerkelijke groei te zien in investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) start-ups. Dit vindt plaats ondanks dat de bredere technologie start-up sector te kampen heeft met tegenslagen.
Van april tot juni werd er maar liefst $27,1 miljard geïnvesteerd in AI start-ups in de Verenigde Staten (VS), wat bijna de helft van alle start-up financieringen in die periode vertegenwoordigt. In totaal haalden Amerikaanse startende ondernemingen $56 miljard op, een stijging van 57% ten opzichte van een jaar eerder.

Miljarden investeringen

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Bedrijven die miljarden aan investeringen wisten op te halen waren onder andere CoreWeave en Scale. Beide start-ups hebben ondanks hun prille bestaan al een gigantische waardering. Zo kreeg CoreWeave bijvoorbeeld $1,1 miljard aan financiering, gevolgd door $7,5 miljard in schulden. In totaal komt het bedrijf daarmee op een waardering te staan van$19 miljard. 
Ook passen investeerders hun strategieën aan. Waar ze eerder nog kostenbesparingen adviseerden, promoten ze nu weer groei, met een sterke focus op AI. De massale investeringen in AI hebben alles te maken met de explosieve groei van OpenAI’s chatbot ChatGPT eind 2022. Het was een gigantische sprong voorwaarts vergeleken met andere AI-systemen zoals Apple’s Siri. ChatGPT werd uiteindelijk het snelste project ooit dat 100 miljoen gebruikers wist te bereiken. Het wist dit in slechts twee maanden te bereiken.

Zorgen omtrent AI

Ondanks de hype en snelle groei blijven er uitdagingen bestaan. Concurrentie van grote techbedrijven en de hoge kosten van AI ontwikkeling vormen aanzienlijke obstakels. Ook zijn er zorgen over het hoge energieverbruik van de datacenters waar AI servers draaien.
Ondanks de uitdagingen blijft de potentie van de technologie aanzienlijke investeringen aantrekken. En, hoewel datacenters veel energie verbruiken, is het belangrijk te erkennen dat zij al lang voor de AI trend bestonden en verschillende diensten ondersteunen, zoals Amazon Web Services, online gaming en cloudopslag.

Populair nieuws

Laatste reacties