AI start-up DeepL hengelt $300 miljoen binnen

Nieuws
donderdag, 23 mei 2024 om 12:00
womantranslation
DeepL, een Duitse start-up gericht op AI-aangedreven vertaaldiensten, kondigde woensdag een investering van $300 miljoen aan bij een waardering van $2 miljard in een ronde geleid door Index Ventures. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Duitse AI start-up is miljarden waard

Het bedrijf uit Keulen, opgericht in 2017, maakt gebruik van een eigen generatief AI-model dat is getraind en ontworpen om een nieuw niveau van verfijning, nauwkeurigheid en idiomatische begrip naar zakelijke vertalingen te brengen.
DeepL heeft naar eigen zeggen ruim 100.000 klanten in het bedrijfsleven, de overheid en andere organisaties, waaronder mediabedrijf Nikkei, online cursusaanbieder Coursera, Deutsche Bahn en softwarebedrijf Zendesk.
“De brede fundamentele modellen zijn zeer nuttig voor bedrijven die sector- of verticaal georiënteerd zijn,” zegt Danny Rimer, partner bij Index Ventures.
De lat voor nauwkeurigheid, privacy en beveiliging in vertalingen ligt veel hoger in een zakelijke context dan bij consumenten, zegt hij verder. Maar dat is waar verticale modellen, ontwikkeld om één specifieke taak uit te voeren, in kunnen uitblinken.
Verticale AI-modellen zijn kunstmatige intelligentiemodellen die specifiek zijn ontwikkeld en geoptimaliseerd voor een bepaalde sector of een specifiek functiegebied.

Investeren in AI

In een recent onderzoek onder Amerikaanse beslissers, uitgevoerd door KPMG, zegt 97% dat ze van plan zijn om de komende 12 maanden te investeren in generatieve AI, waarbij bijna een kwart van plan is om tussen de $100 miljoen en $249 miljoen te investeren. Slechts 6% is van plan om boven de $500 miljoen te investeren, zo blijkt uit het onderzoek.
CEO en oprichter Jarek Kutylowski zegt dat DeepL zijn gespecialiseerde AI-modelbenadering richt op zakelijke vertalingen, die vandaag de dag vaak door menselijke vertalers worden gedaan omdat consumentgerichte vertaaltools vaak een lagere nauwkeurigheidsnorm hebben.
“Als je op vakantie bent in Spanje is het natuurlijk belangrijk om dat menukaartje te vertalen, maar die kwaliteit is niet zo belangrijk. Het is een groot verschil wanneer je een e-mail naar een klant wilt sturen, en dat merkten we heel snel,” zo vertelt hij.

DeepL's tool

De architectuur van neurale netwerken en de gegevens die DeepL’s tool aandrijven, stellen het product in staat om een meer genuanceerde, nauwkeurige vertaling te bieden.
Het product is toegankelijk via web, app, geïntegreerd in andere apps en geïntegreerd in de eigen producten en platforms van bedrijven. Het bedrijf voegde toe dat het duizenden menselijke taalkundige experts heeft die helpen bij het trainen van de modellen.
Multinationale bedrijven kunnen het gebruiken om communicatie tussen teams in verschillende delen van de wereld die verschillende talen spreken of in communicatie met klanten te automatiseren, aldus het bedrijf.
DeepL heeft zijn personeelsbestand in de afgelopen 12 maanden verdubbeld en heeft momenteel 900 werknemers, met kantoren in Duitsland, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Japan en recentelijk de VS.
Kutylowski zegt dat de investering zal worden gebruikt voor verdere uitbreiding naar de VS, Azië en Latijns-Amerika, evenals voor het versterken van de commerciële arm en onderzoeksafdelingen van het bedrijf.
Andere investeerders zijn onder meer Iconiq Growth en Teachers’ Venture Growth.
Index Ventures' Rimer zegt dat hij geïnteresseerd is in verticale modellen in andere sectoren, waaronder de gezondheidszorg, juridische sector en reclame.