Onrust rondom AI in Japan: impact van kunstmatige intelligentie op octrooirecht

Nieuws
vrijdag, 17 mei 2024 om 18:30
onrust rondom ai in japan impact van kunstmatige intelligentie op octrooirecht
In Japan heeft een rechtbank besloten dat kunstmatige intelligentie niet als uitvinder op patenten kan staan. Dit vonnis weerspiegelt de lopende discussies omtrent de regulatie van AI die creaties genereert. Het geval maakt deel uit van een internationale collectieve rechtszaak, aangespannen door Ryan Abbott, docent recht en gezondheidswetenschappen.
Abbott vroeg in 2021 een patent aan voor een apparaat voortgebracht door een AI, waarbij de uitvinder "DABUS" werd genoemd; een zelfstandig inventieve kunstmatige intelligentie. DABUS, voluit 'Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience', is een AI-systeem gecreëerd door Stephen Thaler, computerwetenschapper en president van Imagination Engines, een bedrijf gespecialiseerd in AI-technologie.

Octrooirecht en AI

Abbott diende in 2021 een octrooiaanvraag in voor een apparaat dat door AI was gegenereerd, waarbij de naam van de uitvinder werd vermeld als "DABUS, een kunstmatige intelligentie die deze uitvinding autonoom heeft gedaan." DABUS, wat staat voor "Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience," is een AI-systeem ontwikkeld door Stephen Thaler, een computerwetenschapper en president van Imagination Engines, een bedrijf gespecialiseerd in AI-technologie. Dat is te lezen in de Japan Times.
Het Japanse octrooibureau wees de aanvraag af met het argument dat uitvinders volgens de nationale wet beperkt zijn tot mensen. De eiser, die naar verluidt in de Verenigde Staten verblijft, diende daarop vorig jaar een rechtszaak in om deze beslissing ongedaan te maken.
De rechtbank in Tokyo verwierp echter zijn claim op donderdag en stelde dat octrooien alleen van toepassing zijn op uitvindingen die door mensen zijn gedaan. Voorzitter Motoyuki Nakashima wees erop dat de huidige wetten – met name de Intellectuele Eigendomswet – uitvindingen definiëren als "producten van menselijke activiteit," wat betekent dat een uitvinding van een AI niet kan worden gepatenteerd.
“Veel landen zijn voorzichtig met het interpreteren van de term ‘uitvinder’ in de octrooiwetten om AI onmiddellijk op te nemen,” zei Nakashima. Maar hij erkende ook dat de huidige octrooiwetten geen rekening hielden met AI-uitvindingen en suggereerde dat het parlement zou moeten overwegen of dergelijke wetgeving nodig is op basis van maatschappelijke veranderingen veroorzaakt door AI.
Octrooiaanvragen voor DABUS waren ingediend voor twee uitvindingen – een voedselcontainer en een baken voor zoek- en reddingsoperaties. Zuid-Afrika is het enige land dat een octrooi heeft verleend voor de uitvindingen van DABUS. Het Verenigd Koninkrijk en Europa zijn in beroep, terwijl de Verenigde Staten de octrooiaanvraag hebben afgewezen.
Deze zaak benadrukt de complexe juridische en ethische vraagstukken die opduiken naarmate AI steeds geavanceerder wordt en roept belangrijke vragen op over de toekomst van innovatie en intellectuele eigendomsrechten. Terwijl sommige landen voorzichtig zijn met het veranderen van hun wetten, kan de druk om AI-uitvindingen te erkennen als de norm blijven evolueren naarmate AI een grotere rol speelt in de technologie en industrie.

Populair nieuws

Laatste reacties