Microsoft voegt AMD AI-chips toe aan zijn cloud computing-aanbod

Nieuws
vrijdag, 17 mei 2024 om 11:40
onderzoek van microsoft en linkedin welke impact heeft ai op werk in 2024
Microsoft gaat zijn cloud computing-klanten een platform met AMD kunstmatige intelligentie-chips aanbieden.
Deze gaan dus concurreren met componenten van Nvidia. Meer details volgen op de Build-ontwikkelaarsconferentie volgende week.

Microsoft en AMD

Tijdens de conferentie lanceert Microsoft ook een preview van de nieuwe Cobalt 100 aangepaste processors. De clusters van Advanced Micro Devices' (AMD) vlaggenschip MI300X AI-chips worden via de Azure cloud computing-service van Microsoft verkocht.
Deze chips bieden klanten een alternatief voor Nvidia's H100-productenlijn van krachtige grafische verwerkingseenheden (GPU's). Deze domineren de markt voor datacenterchips voor AI, maar zijn moeilijk verkrijgbaar vanwege de hoge vraag.
Om AI-modellen te bouwen of applicaties uit te voeren, moeten bedrijven meestal meerdere GPU's aan elkaar koppelen, omdat de data en berekeningen niet op één enkele processor passen.
AMD, dat dit jaar maar liefst $4 miljard aan AI-chipinkomsten verwacht, heeft gezegd dat de chips krachtig genoeg zijn om grote AI-modellen te trainen en uit te voeren.

Cobalt 100-processors

Daarnaast bieden de Cobalt 100-processors, die Microsoft volgende week wil previewen, 40% betere prestaties in vergelijking met andere processors op basis van de technologie van Arm Holdings. Het Amerikaanse datacloudbedrijf Snowflake en andere bedrijven gebruiken ze al.
De Cobalt-chips sturen onder meer Microsoft Teams voor bedrijven aan, en ze zijn gepositioneerd om te concurreren met de in-house Graviton CPU's van Amazon.com.
Naast de AI-chips van Nvidia, verkoopt de cloud computing-divisie van Microsoft ook toegang tot zijn eigen interne AI-chips, genaamd Maia.

Concurrentie

Door de samenwerking met AMD en de introductie van de Cobalt-processors, blijft Microsoft zeer actief in de AI-industrie en neemt de onderlinge concurrentie flink toe.

Populair nieuws

Laatste reacties