Runway lanceert API voor AI model om video te genereren

Nieuws
woensdag, 18 september 2024 om 19:55
video en film met ai filmset
Runway heeft vandaag de lancering aangekondigd van een API. Deze API stelt ontwikkelaars en organisaties in staat om de generatieve AI-modellen van het bedrijf te integreren in externe platforms, apps en diensten, wat een grote impact kan hebben op zowel de video- als de filmindustrie.
Runway is een van de meest toonaangevende AI-startups op het gebied van video-generatietechnologie.

Gen-3 Alpha Turbo en de toekomst van videoproductie

Momenteel in beperkte toegang met een wachtlijst, biedt de Runway API slechts één model aan: Gen-3 Alpha Turbo. Dit is een snellere maar iets minder capabele versie van Runway's vlaggenschipmodel, Gen-3 Alpha. Er zijn twee abonnementen beschikbaar: Build (gericht op individuen en teams) en Enterprise. De basisprijs is één cent per credit (waarbij één seconde video vijf credits kost). Volgens Runway maken "vertrouwde strategische partners", waaronder marketinggroep Omnicom, al gebruik van de API.

Transparantie en branding

Een opvallend kenmerk van de Runway API zijn de openbaarmakingsvereisten. Alle interfaces die de API gebruiken, moeten prominent een "Powered by Runway"-banner weergeven die linkt naar de website van Runway. Het bedrijf stelt in een blogpost dat dit is om "gebruikers te helpen de technologie achter applicaties te begrijpen en te voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden".

Concurrentie in de markt van video en film

Runway, ondersteund door investeerders zoals Salesforce, Google en Nvidia en voor het laatst gewaardeerd op $1,5 miljard, staat voor stevige concurrentie in de video- en filmgeneratiesector. OpenAI wordt verwacht dit najaar zijn video-generatiemodel, genaamd Sora, te lanceren, terwijl startups zoals Luma Labs hun technologieën blijven verfijnen. Luma heeft vandaag ook hun API voor video-generatie gelanceerd, zonder wachtlijst en met extra functies zoals de mogelijkheid om de virtuele camera in AI-gegenereerde scènes te besturen.

Juridische uitdagingen

Met de introductie van de Runway API wordt het bedrijf een van de eerste AI-leveranciers die een video-generatiemodel via een API aanbiedt. Hoewel dit een stap vooruit is voor de toegankelijkheid van AI-technologie, blijven er juridische vragen bestaan over de training van deze modellen en het bredere gebruik van generatieve AI in de filmindustrie. De modellen van Runway zijn getraind op een groot aantal video's om patronen te leren en nieuwe beelden te genereren, maar het bedrijf weigert details te verstrekken over de herkomst van deze trainingsdata, deels uit angst om concurrentievoordeel te verliezen.
Er is bezorgdheid dat sommige trainingsdata auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten, wat kan leiden tot juridische geschillen binnen de filmsector. Andere bedrijven in de sector, zoals OpenAI en Nvidia, hebben soortgelijke zorgen ondervonden.

Impact op de film- en TV-industrie

Ongeacht hoe de juridische kwesties worden opgelost, is het duidelijk dat generatieve AI-videotools de potentie hebben om de film- en tv-industrie aanzienlijk te veranderen. Een studie uit 2024, in opdracht van de Animation Guild—een vakbond die Hollywood-animators en cartoonisten vertegenwoordigt—vond dat 75% van de filmproductiebedrijven die AI hebben geïmplementeerd, banen hebben verminderd, geconsolideerd of geëlimineerd. De studie schat ook dat tegen 2026 meer dan 100.000 banen in de Amerikaanse entertainmentsector zullen worden verstoord door generatieve AI.