Sam Altman waarschuwt voor naderende AI singulariteit in 2025

Nieuws
door Thomas
zondag, 05 januari 2025 om 12:00
sam altman chatgpt o1

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt aan de ene kant een utopisch toekomstbeeld waarin robots vrijwel alle menselijke taken overnemen en in dienst staan van de samenleving. Aan de andere kant schuilt er een dystopisch risico: een toekomst waarin AI de controle over de mensheid overneemt. Welke van deze twee scenario's werkelijkheid wordt, is onzeker. Toch lijkt een van deze twee toekomstscenario’s sneller dichterbij te komen dan verwacht.

OpenAI CEO Sam Altman uitte onlangs namelijk een zorgwekkende boodschap over de richting waarin AI zich ontwikkelt. In een cryptische tweet op X verwees hij naar het concept van AI singulariteit, het moment waarop technologie zichzelf sneller begint te verbeteren dan de mens kan bijbenen.

In zijn bericht schreef Altman een kort verhaal: “Near the singularity; unclear which side”. Hiermee lijkt hij aan te willen geven dat de wereld mogelijk dicht bij een kritisch omslagpunt staat in de ontwikkeling van AI. De CEO gaf later meer uitleg. Daarin liet hij weten dat de boodschap dubbelzinnig is en dat het zowel kan verwijzen naar de zogenaamde “simulation hypothesis”, theorie dat wij als mensheid eigenlijk al leven in een computersimulatie, als naar het onvoorspelbare moment waarop AI volledig zelfstandig wordt.

Op de rem?

Sam Altman is al langer optimistisch over de toekomst van kunstmatige algemene intelligentie (AGI), oftewel een AI die in staat is om alle taken uit te voeren die een mens kan. In een recent interview met Garry Tan suggereerde hij dat 2025 weleens het jaar van AGI zou kunnen worden. De komst van deze geavanceerde technologie kan ingrijpende gevolgen hebben voor de maatschappij, de wereldeconomie en het dagelijks leven van mensen.

​​Toch roept de mogelijke doorbraak van AGI ook fundamentele vragen op over de rol en het voortbestaan van de mensheid. Wat gebeurt er als machines intelligenter worden dan mensen? Hoe waarborgen we dat deze systemen in dienst blijven van de samenleving en niet een ongecontroleerd risico vormen? En misschien wel de belangrijkste vraag: moeten we de ontwikkeling van AI tempo niet vertragen om eerst een weloverwogen beslissing te maken?

Populair nieuws

Laatste reacties