De topmannen van Siemens en SAP, twee zwaargewichten in de Europese technologie-industrie, hebben in een gezamenlijke oproep de Europese Unie verzocht haar
regels rondom kunstmatige intelligentie te herzien. Volgens hen dreigen te strikte wetten
Europa op achterstand te zetten in de wereldwijde
AI-race, laat
Techzine vandaag weten.
Innovatie wordt geremd
Roland Busch (CEO van Siemens) en Christian Klein (CEO van SAP) spraken zich uit in een
interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze waarschuwen dat de huidige en aankomende wetgeving, zoals de AI Act en de Data Act, elkaar overlappen en bedrijven onnodig beperken.
Vooral de toegang tot data, de brandstof voor AI, zou te veel worden ingeperkt door de huidige wetgeving. Klein benadrukt dat Europese bedrijven hierdoor een achterstand oplopen op techgiganten uit de VS en China, waar de regels soepeler zijn en innovatie sneller gaat. Ook noemde Busch de Data Act ''toxisch''. Kort geleden vroegen 46 Europese CEO's om 2 jaar uitstel van de
AI Act.
Kritiek op Europese aanpak
Hoewel de Europese Commissie met de AI Act juist wil voorkomen dat AI gebruikt wordt op een manier die burgers schaadt, zoals bij gezichtsherkenning of discriminatie door algoritmes, vinden de CEO’s dat er te weinig oog is voor de praktische impact op bedrijven.
“Het is natuurlijk goed dat Europa mensen wil beschermen, maar als we doorslaan in de regelgeving, lopen we het risico dat AI-bedrijven Europa gaan vermijden,” stelt Klein.
Pleidooi voor samenwerking
De twee bedrijven roepen de EU op om beter samen te werken met het bedrijfsleven. Ze pleiten voor een realistischer aanpak: duidelijke regels die innovatie niet verstikken. Bijvoorbeeld door sneller goedkeuringstrajecten in te richten en kleine bedrijven niet te overladen met administratieve lasten.
Europa op een kruispunt
De oproep van Siemens en SAP komt op een moment dat steeds meer Europese leiders worstelen met de balans tussen voorop blijven lopen in de AI-race en het beschermen van Europese burgers. Waar landen als Frankrijk en Duitsland zwaar investeren in AI-onderzoek, blijft een gezamenlijke Europese strategie tot nu toe uit.