Start-up introduceert nieuw brein voor robots

Nieuws
door Thomas
woensdag, 10 juli 2024 om 12:00
hoe heeft ai robotica verandert in de laatste 5 jaar
In mei 2023 lanceerden Abhinav Gupta en Deepak Pathak, voormalige professoren aan de Carnegie Mellon University, het baanbrekende bedrijf Skild AI. Het bedrijf claimt een revolutionair universeel intelligentiemodel te hebben ontwikkeld dat in diverse robots kan worden geïntegreerd, een industrie waar momenteel miljarden in wordt geïnvesteerd. Het kunstmatige intelligentie (AI) bedrijf wist met succes $300 miljoen op te halen, wat het bedrijf op een waardering plaatse van $1,5 miljard. De ronde werd onder andere geleid door Lightspeed Ventures en Amazon-oprichter Jeff Bezos.
Het "algemene brein" van Skild AI biedt robots de mogelijkheid om complexe taken uit te voeren, zoals het beklimmen van steile hellingen, het navigeren over obstakels en het identificeren en oppakken van objecten. De veelzijdigheid die dit het brein biedt is essentieel om de robotica een stap voorwaarts te brengen.

Robot leert verrassende vaardigheden

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Het AI model van het bedrijf is getraind op een ongekend grote database van tekst, afbeeldingen en video's, naar eigen zeggen 1000 keer groter dan die van concurrenten. Daarnaast is een bijzondere bijdrage aan dit model de techniek van curiosity driven learning, ontwikkeld door Pathak. Deze methode beloont robots voor het genereren van onvoorspelbare resultaten, wat hen motiveert om nieuwe scenario's te verkennen en meer data te verzamelen.
HIerdoor hebben Skild AI’s modellen unieke capaciteiten aangetoond, waaronder zogenaamde "emergent" capaciteiten. Dit verwijst naar nieuwe, vaak onverwachte vaardigheden die spontaan ontstaan in een systeem dat niet expliciet is ontworpen om deze specifieke taken uit te voeren. In deze context betekent dit dat een robot met de Skild AI brein nieuwe vaardigheden kan vertonen zonder dat deze vaardigheden specifiek zijn geprogrammeerd of aangeleerd.

Concurrentie

Hoewel Skild AI te maken heeft met sterke concurrentie van bedrijven als OpenAI en Figure AI, geloven Pathak en Gupta dat hun uitgebreide dataverzameling en unieke leerstrategieën hen een voorsprong geven. Hun uiteindelijke doel is om artificiële algemene intelligentie (AGI) voor robots te bereiken, wat een revolutionaire impact kan hebben op de robotica-industrie.

Populair nieuws

Laatste reacties