Tech giganten investeren massaal in AI gestuurde robots

Nieuws
door Thomas
woensdag, 10 juli 2024 om 10:00
robot ai hollywood
Grote technologiebedrijven zoals Tesla, Microsoft, Amazon en Nvidia investeren miljarden in "humanoïde" robots. Deze robots zijn ontworpen om menselijke taken uit te voeren en zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om in magazijnen te werken. Ook zien experts een toekomst waarin ze in huizen en kantoren werken.
Elon Musk, de oprichter van Tesla, is een van de grootste voorstanders van deze technologie. Met zijn bedrijf werkt hij hard aan de Optimus robot. Volgens Elon kan Optimus de wereld veranderen, meer dan elektrische auto's dat kunnen. De voorspelt dat Optimus de langetermijn waarde van Tesla aanzienlijk zal verhogen.

Markt van $38 miljard

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Volgens een analyse van Goldman Sachs zal de markt voor humanoïde robots in de komende 20 jaar groeien tot $38 miljard, vergelijkbaar met de impact van smartphones en elektrische voertuigen. Deze groei wordt mogelijk gemaakt door recente vooruitgangen in kunstmatige intelligentie (AI). Technologieën zoals die achter OpenAI's ChatGPT stellen robots in staat om taal beter te interpreteren en beslissingen te nemen op basis van visuele informatie.
Wereldwijde arbeidstekorten, vooral in de productie, stimuleren de interesse in humanoïde robots. Zo is er in de Verenigde Staten (VS) een tekort van miljoenen banen, met name in de productie industrie. Robots bieden een oplossing voor repetitieve en gevaarlijke taken waar momenteel onvoldoende arbeidskrachten voor zijn.

China aan kop

China leidt op het moment de wereldwijde markt voor industriële robots, met een aanzienlijk groter aantal installaties dan andere landen. Westerse bedrijven, zoals Amazon, proberen deze achterstand echter in te halen.

Uitdagingen

Ondanks de enorme potentie, zijn er ook heel wat uitdagingen. Zo zijn de ontwikkeling, productie en onderhoud van humanoïde robots kostbaar. Dit maakt het moeilijk voor veel bedrijven om de initiële investering te rechtvaardigen, vooral als de directe voordelen nog onzeker zijn. Ook hebben robots nog steeds beperkingen in hun vermogen om complexe en ongestructureerde taken uit te voeren. Dit heeft als gevolg dat hun prestaties in onbekende of veranderende omgevingen onvoorspelbaar zijn.

Populair nieuws

Laatste reacties