Nederlandse gemeenten zetten steeds meer in op kunstmatige intelligentie

Nieuws
woensdag, 10 juli 2024 om 13:05
nederland gebruikt ai gemeenten
De Nederlandse overheid breidt haar gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) steeds verder uit. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat sinds 2021 het aantal AI-toepassingen met 1,5 keer is toegenomen. Vooral gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, voornamelijk voor taken zoals kennisverwerking, archivering en anonimisering van gegevens.
Om transparantie te waarborgen, werd in 2022 het Algoritmeregister opgericht. Dit register maakt de inzet van algoritmes door overheidsorganisaties inzi chtelijk voor het publiek, wat bijdraagt aan een betere publieke dienstverlening. Dat deelt de overheid via Digitale Overheid.

Toename van AI-toepassingen

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Sinds 2021 is het aantal AI-toepassingen binnen de overheid met 1,5 keer toegenomen. Deze groei is vooral zichtbaar bij gemeenten, die AI inzetten voor een verscheidenheid aan taken. AI wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verwerken van kennis en informatie, het archiveren van documenten en het anonimisering van gevoelige gegevens. Dit helpt gemeenten efficiënter te werken en betere diensten aan hun burgers te leveren.

Algoritmeregister

Om de transparantie te waarborgen, lanceerde de overheid in 2022 het Algoritmeregister. Dit register biedt een overzicht van alle algoritmes die door overheidsorganisaties worden gebruikt. Burgers kunnen hierdoor inzicht krijgen in welke algoritmes er worden ingezet en met welk doel. Dit bevordert niet alleen de transparantie, maar versterkt ook het vertrouwen van het publiek in de inzet van AI door de overheid.

Toekomstige ontwikkelingen

De verwachting is dat het gebruik van AI door de overheid de komende jaren alleen maar zal toenemen. Nieuwe toepassingen en technologische innovaties zullen de mogelijkheden verder uitbreiden. Dit zal niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van overheidsdiensten verbeteren, maar ook bijdragen aan een meer transparante en responsieve overheid.

Populair nieuws

Laatste reacties