De Taiwanese regering heeft een verbod ingesteld op het gebruik van de Chinese AI-applicatie DeepSeek door overheidsinstellingen en kritieke infrastructuurfaciliteiten, vanwege zorgen over nationale veiligheid.
Het Ministerie van Digitale Zaken van Taiwan verklaarde dat DeepSeek een Chinees product is en dat het gebruik ervan risico's met zich meebrengt, zoals grensoverschrijdende gegevensoverdracht en mogelijke informatielekken. Deze maatregelen zijn bedoeld om de nationale informatiebeveiliging te waarborgen.
Niet alleen Taiwan heeft stappen ondernomen tegen DeepSeek. Landen zoals Zuid-Korea, Frankrijk, Italië en Ierland hebben eveneens vragen gesteld over de data- en privacypraktijken van het Chinese AI-bedrijf. Zo heeft de Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit de app geblokkeerd vanwege een gebrek aan transparantie over het gebruik van persoonlijke data.
DeepSeek lanceerde onlangs zijn R1-chatbot, die naar eigen zeggen vergelijkbare capaciteiten heeft als toonaangevende Amerikaanse AI-modellen, maar tegen een fractie van de investeringskosten. Deze lancering veroorzaakte onrust op de Amerikaanse aandelenmarkt, waarbij technologieaandelen, met name die van chipfabrikant Nvidia, significant in waarde daalden.
Taiwan heeft eerder maatregelen genomen om de nationale veiligheid te beschermen tegen potentiële bedreigingen uit China, waaronder het verbieden van bepaalde technologieproducten en -diensten. Het huidige verbod op DeepSeek past binnen deze bredere strategie om de informatiebeveiliging van het land te waarborgen. Het Ministerie van Digitale Zaken heeft aangegeven de ontwikkelingen op het gebied van technologie nauwlettend te volgen en het beleid waar nodig aan te passen om de veiligheid te garanderen.
Deze ontwikkelingen benadrukken de groeiende wereldwijde bezorgdheid over de veiligheid en privacy van door China ontwikkelde technologieën, en de stappen die verschillende landen ondernemen om hun digitale infrastructuur te beschermen.