President
Donald Trump heeft een reeks uitvoeringsbesluiten getekend om de steenkoolproductie te bevorderen, met als doel te voldoen aan de groeiende energiebehoeften van de opkomende Amerikaanse kunstmatige intelligentie (AI)-industrie.
Een van deze besluiten richt zich specifiek op het inzetten van steenkoolbronnen voor het aandrijven van AI-datacenters. Dat
meldt techsite The Verge.
Trump: AI toekomst draait op steenkool
Deze maatregelen omvatten het openstellen van federale gronden voor steenkoolwinning en het versoepelen van milieuregels, waarbij steenkool is gepositioneerd als een "kritiek mineraal". Trump rechtvaardigt deze stap door te benadrukken dat de huidige elektriciteitsproductie meer dan verdubbeld moet worden om de vooruitgang in AI te ondersteunen.
Deze beslissing ging vooraf aan een hoorzitting in het Congres, waar technologieleiders zoals voormalig
Google-CEO Eric Schmidt en Scale AI-CEO Alexandr Wang de dringende behoefte aan betrouwbare en schaalbare energiebronnen benadrukten. Zij gaven aan dat zowel hernieuwbare als niet-hernieuwbare energiebronnen nodig zijn, aangezien de energievraag door AI naar verwachting aanzienlijk zal stijgen.
Ondanks Trump's langdurige steun voor steenkool, is de industrie de afgelopen decennia sterk achteruitgegaan door een verschuiving naar alternatieve brandstoffen. Steenkool levert momenteel slechts 15% van de Amerikaanse
energie, waarbij veel centrales zijn gesloten of gepland staan voor sluiting.
Trump's initiatief roept zorgen op bij technologieleiders die pleiten voor groene energie, zoals Sam Altman van OpenAI, wiens investeringen in duurzame oplossingen mogelijk in conflict komen met Trump's energiebeleid.
Kolen verouderd, duur, milieubelastend
Critici, waaronder het Natural Resources Defense Council, stellen dat steenkool verouderd, duur en milieubelastend is, en pleiten voor schonere energiebronnen zoals wind en zon. De Amerikaanse Energy Information Administration merkt op dat 93% van de nieuwe elektriciteitscapaciteit in 2025 uit hernieuwbare bronnen en batterijen zal komen, wat twijfels oproept over de concurrentiepositie van steenkool in een wereldwijde verschuiving naar schonere energie.