Voormalig Google CEO Eric Schmidt slaat alarm over de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI). Tijdens een AI top in Parijs waarschuwde hij dat AI een "extreem risico" kan vormen, vooral als het in handen komt van kwaadwillende landen of terroristen.
Volgens Schmidt schuilt het gevaar in de razendsnelle en krachtige ontwikkeling van AI, waardoor het in de verkeerde handen kan uitgroeien tot een wapen voor biologische aanvallen of militaire operaties. De mogelijke gevolgen? Die kunnen ronduit rampzalig zijn voor de wereldveiligheid.
Schmidt weet als geen ander hoe AI in militaire toepassingen wordt gebruikt. Zijn startup, White Stork, ontwikkelt drones voor Oekraïne die worden ingezet in de strijd tegen Rusland. Met zijn ervaring als voormalig topman van Google en een fortuin van $35,7 miljard hij waarover hij het heeft als het op kunstmatige intelligentie aankomt.
Schmidt waarschuwde dat landen als Noord-Korea, Iran en Rusland AI zouden kunnen inzetten voor gevaarlijke en destructieve doeleinden. "De technologie evolueert in een razend tempo en kan in de verkeerde handen leiden tot een biologische aanval," verklaarde hij.
De voormalig Google CEO ging zelfs zo ver om de dreiging te vergelijken met de aanslagen van 9/11, waarbij terroristen moderne technologie gebruikten om verwoestende schade aan te richten.
Hoewel Schmidt kritisch is op de strenge Europese AI wetgeving, erkent hij wel dat regulering cruciaal is. "Overheden moeten goed begrijpen wat er gebeurt en scherp toezicht houden op deze ontwikkelingen," benadrukte hij. Daarom steunt hij ook het besluit van de Biden administratie om de export van geavanceerde AI microchips te beperken tot slechts 18 landen die als veilig worden beschouwd.
Naast de dreiging van AI in oorlogsvoering waarschuwde Eric Schmidt ook voor de opmars van China als AI supermacht. Volgens hem moet het Westen meer investeren in open-source AI, anders loopt het risico achterop te raken. En dat is geen verre toekomstmuziek, de Chinese AI-ontwikkelaar DeepSeek heeft onlangs al laten zien hoe ze met een goedkopere concurrent van ChatGPT de markt flink opschudden.