Hoe AI zonne-energie kan revolutioneren

Nieuws
door Thomas
zondag, 04 augustus 2024 om 12:00
nederland gebruikt ai gemeenten
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt oplossingen voor de energietransitie. Zo kan de technologie geïntegreerd worden met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie. Het is een groeiende industrie. De Internationale Energie Agentschap (IEA), een autonome organisatie die wereldwijd energiebeleid coördineert, verwacht dan ook dat investeringen in zonne-energie in 2024 meer dan $500 miljard zullen bedragen.

Weersvoorspellingen

AI biedt veelbelovende toepassingen in de energiesector, onder andere in zonne-energie. Hoewel zonne-energie een duurzaam alternatief is voor fossiele brandstoffen, kent het ook zijn uitdagingen. Zo is het afhankelijk van zonlicht en kunnen extreme weersomstandigheden de energieproductie verstoren. AI kan helpen deze uitdagingen te overwinnen met behulp van nauwkeurige weersvoorspellingen en voorspellend onderhoud, wat de productiviteit kan verhogen en de onderhoudskosten kan verlagen.

Slim opvangen van energie

De variabele energieproductie van zonnepanelen veroorzaakt momenteel veel problemen. Tijdens zonnig weer kan de energieproductie van zonnepanelen het energienet overbelasten. Daarom is het belangrijk dat er batterijopslagsystemen zijn die de overtollige energie kunnen opslaan, zodat deze kan worden gebruikt op momenten dat de energieproductie van zonnepanelen lager is, bijvoorbeeld in de avond. Met deze batterijen biedt de integratie van AI ook mogelijkheden doordat het de timing van energieopslag en -afgifte kan optimaliseren. Hierdoor wordt energie optimaal benut en wordt de balans tussen vraag en aanbod in de energiemarkt gemaximaliseerd.

Risico’s

Het is een een en al rozengeuren en manenschijn. De bredere implementatie van AI in de energiesector brengt namelijk ook risico's met zich mee, zoals verhoogde kwetsbaarheid voor cyberaanvallen en uitdagingen bij het verwerken van diverse energiedata. Compatibiliteit van AI met Internet of Things (IoT)-data is daarom essentieel voor betrouwbare inzichten en besluitvorming.

AI's Energieverbruik: Zorgen en Potentiële Oplossingen

Hoewel AI in de energietransitie kan worden toegepast om kosten te besparen en productie te verhogen, komen er met AI ironisch genoeg ook veel energiegebruik bij kijken. Een studie van Alex de Vries schat dat de AI sector tegen 2027 tussen 85 en 134 TWh aan stroom zal verbruiken, wat ongeveer 0,5% van de wereldwijde elektriciteitsvraag uitmaakt.