Verenigde Arabische Emiraten streeft naar vernieuwde AI samenwerking met Amerika

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 21 september 2024 om 12:00
amerika china ai leger
Het eerste officiële bezoek van Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), aan de Verenigde Staten (VS) is een feit. De ontmoeting is erop gericht om economische groei en technologie innovatie in beide landen te bevorderen.
De VAE geeft aan de samenwerking met de VS naar een nieuwe "geo-economische fase" te brengen. Daarbij zijn er belangrijke aandachtspunten zoals kunstmatige intelligentie (AI), hernieuwbare energie, klimaatverandering en ruimtevaart.
Een duidelijk voorbeeld van deze technologische samenwerking is de investering van $1,5 miljard door Microsoft in het toonaangevende Emiratische AI bedrijf G42, wat zich richt op het ontwikkelen van geavanceerde oplossingen in AI en big data, met toepassingen in diverse sectoren zoals gezondheidszorg, energie en infrastructuur.. Bovendien werd recentelijk het Global AI Infrastructure Investment Partnership opgericht, wat de strategische samenwerking tussen de VAE en de VS op het gebied van AI verder versterkt.

Amerikaanse handel en investeringen

Ook de handelsrelatie tussen de VAE en de VS is van groot belang. In 2023 bedroeg de bilaterale handel tussen de twee landen $31,4 miljard. Daarnaast heeft de VAE gigantische investeringen gedaan van ongeveer $1 biljoen in de Verenigde Staten, met een focus op vastgoed, infrastructuur en technologie.
Op het gebied van defensie blijft de VAE een belangrijke partner van de VS. De Amerikaanse luchtmachtbasis in Al Dhafra en de gezamenlijke deelname aan internationale operaties, zoals tegen IS, tonen de strategische militaire samenwerking aan.

Defensie

Hoewel economische samenwerking de kern vormt van het bezoek, komen ook regionale kwesties zoals de oorlog in Gaza aan bod. De VAE blijft daarnaast een strategische partner van de VS op het gebied van defensie, met de Amerikaanse luchtmachtbasis in Al Dhafra en gezamenlijke operaties in het Midden-Oosten. Sheikh Mohammed ziet deze reis als een kans om de basis te leggen voor een langdurige strategische relatie voor de komende twee decennia.