Vergeet Nvidia, deze 2 AI-aandelen moet je in de gaten houden

Nieuws
vrijdag, 31 mei 2024 om 13:14
beurs nvidia
Nvidia is waarschijnlijk niet het enige aandeel dat als belegger interessant is. Welke briljantjes zijn er nog meer te vinden op de markt van kunstmatige intelligentie (AI)? En dan met name bedrijven die nog een flinke groeispurt kunnen doormaken volgens het voorbeeld van Nvidia.
Volgens deze analist zijn er namelijk genoeg kleinere aandelen die - op papier - behoorlijk wat potentieel hebben. Hij pikt er twee namen uit.

1. Zscaler

Cybersecurity bedrijf Zscaler is leidend in haar marktniche door te pionieren in dit veld: zero trust.
Zero trust gaat ervan uit dat iedereen die probeert in te loggen op een netwerk een hacker is. Deze gebruikers moeten hun identiteit bewijzen met behulp van apparaten, locatie, rang of een andere unieke identifier. Daarnaast kan iemands positie in een organisatie de mate van toegang bepalen, waardoor de schade bij een mogelijke inbreuk beperkt blijft.
Bovendien stelt de zero-trust technologie van Zscaler gebruikers in staat om generatieve AI-workload te beveiligen. Het gebruikt ook AI om beveiligingsbedreigingen proactief te identificeren en te werken aan het voorkomen van acties die de gegevens van iemand in gevaar brengen.
Verder, ondanks een groei van ongeveer 425% sinds de beursgang in 2018, is de marktkapitalisatie van het aandeel $26 miljard op het moment van schrijven. Dat is klein genoeg om nog een snelle groei van het aandeel nog te kunnen bewerkstelligen.
In de eerste helft van fiscaal 2024 (eindigde op 31 januari), is de omzet met $1,0 miljard gestegen met 38% ten opzichte van dezelfde periode in fiscaal 2023. Dit was sneller dan de 24% stijging in operationele kosten, waardoor het nettoverlies voor de eerste twee kwartalen van fiscaal 2024 is teruggebracht tot $62 miljoen. Zscaler verloor $126 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks een recentere terugval is het aandeel de afgelopen twaalf maanden met ongeveer 35% gestegen. Ook, zelfs met een prijs-omzetverhouding (P/S) van 14, is de verkoopmultiple bijna op recordlaagtes voor het aandeel, wat aangeeft dat nu een uitstekend moment zou kunnen zijn om te kopen.

2. DigitalOcean

Een ander AI-aandeel dat door veel beleggers over het hoofd wordt gezien, is DigitalOcean. Met een marktkapitalisatie van $3,4 miljard is het een cloud-infrastructuurprovider die concurreert met 's werelds grootste technologiebedrijven.
DigitalOcean heeft een niche gecreëerd onder kleine en middelgrote ondernemingen. Dit komt omdat DigitalOcean zijn prijzen publiceert en een community onderhoudt die andere klanten en een bibliotheek met educatief materiaal omvat. Dit stelt klanten in staat om een betaalbaar cloudplatform te gebruiken en problemen op te lossen die zich kunnen voordoen.
Verder kocht DigitalOcean vorig jaar een bedrijf genaamd Paperspace om zijn AI-mogelijkheden te versterken. Bovendien is Paddy Srinivasan recentelijk CEO geworden. Hij was eerder CEO van het SaaS-bedrijf GoTo en heeft gewerkt voor Amazon en Microsoft, waardoor hij de ervaring heeft die nodig is om een bedrijf als DigitalOcean te leiden.

Nieuw leiderschap

Het nieuwe leiderschap kan helpen om te profiteren van wat het schat op een kans van $213 miljard tegen 2027. Voor nu heeft het nog maar net het oppervlak van die adresbare markt aangeraakt.
De omzet in Q1 was $185 miljoen, en die jaarlijkse stijging van 11% bleef achter bij de 20% omzetgroei in 2023. Toch daalden de operationele kosten in Q1, waardoor het bedrijf een nettowinst van $14 miljoen verdiende, tegen een verlies van $16 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Die omschakeling naar winstgevendheid kan helpen om de aandelenkoersgroei aan te wakkeren, die bescheiden was in het afgelopen jaar.
Ook ondersteunt het een prijs/omzet-verhouding van 5, en ondanks dat het net winstgevend is geworden, wordt het verkocht voor een toekomstige prijs/winst-verhouding van 23.
Gezien de verbeterde financiële toestand, zou de lage waardering en de enorme adresseerbare markt kunnen helpen om snelle aandelenkoersgroei aan te wakkeren voor de nabije toekomst.

Populair nieuws