Verschillende manieren hoe AI tijdens de Olympische Spelen wordt ingezet

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 27 juli 2024 om 10:00
frankrijk
De Olympische Spelen van 2024 in Parijs is officieel van start gegaan, met de openingsceremonie afgelopen vrijdag als startschot. Anno 2024 heeft ook dit sportevenement grote veranderingen ondergaan, waaronder de introductie van baanbrekende kunstmatige intelligentie (AI) technologieën die de ervaring van zowel atleten als toeschouwers aanzienlijk zullen verbeteren. 

AthleteGPT

Een van de meest opvallende innovaties is AthleteGPT, een AI chatbot die atleten begeleidt via een mobiele app. AthleteGPT, ontwikkeld door Mistral AI, biedt de sporters tijdens de competitie snelle antwoorden op vragen over routebeschrijvingen, livestreams en wedstrijdinformatie.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Prestatieverbeteringen van atleten

AI speelt ook een cruciale rol in het verbeteren van atletenprestaties. Zo is er Intel's 3D athlete tracking (3DAT) technologie die bewegingen van atleten analiseert door 21 punten op hun lichaam te volgen. De biomechanische inzichten helpen coaches bij het optimaliseren van training en prestaties. Verder wordt AI ingezet voor het ontwerpen van op maat gemaakte sportkleding, het bepalen van optimale voedingsschema's en het ontdekken van nieuwe sportstrategieën. Dit draagt bij aan een eerlijke sportselectie door talent vroegtijdig te identificeren.

Ondersteunen van scheidsrechterlijke beslissingen

Een bekender voorbeeld van hoe AI in de sportwereld wordt gebruikt is om scheidsrechterlijke beslissingen te verbeteren. In voetbal worden gegevens van camera’s en chips in de bal geanalyseerd om nauwkeurige beslissingen te nemen. Echter, de implementatie van AI in andere sporten, zoals waterpolo, blijft nog steeds uitdagend. Dit komt vanwege de specifieke eisen en de noodzaak voor real-time data-analyse. Transparante communicatie en duidelijke visualisaties blijken nog altijd essentieel om teams en toeschouwers te overtuigen van de nauwkeurigheid van AI beslissingen.

Een verbeterde kijkervaring

Voor toeschouwers verrijkt AI de kijkervaring doordat het gedetailleerde statistieken en gegevens kan genereren, zoals acceleratie, topsnelheden en staplengtes. Dankzij Intel’s Geti computer visie AI platform kunnen nu ook gepersonaliseerde hoogtepunten worden aangeboden. Dit is vooral nuttig voor coaches en omroepen met beperkte middelen.

Laatste reacties