Weer een nieuwe “baanbrekende” OpenAI update

Nieuws
door Thomas
donderdag, 03 oktober 2024 om 12:00
agi sam altman openai
OpenAI staat aan de voorgrond in de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI). Zo is zijn chatbot ChatGPT nog altijd het populairste AI tool van het moment met meer dan 200 miljoen wekelijkse gebruikers. Met de recent gelanceerde updates richt de wereld haar aandacht opnieuw op de innovatieve stappen van het bedrijf.
De updates brengen verschillende verbeteringen met zich mee, waaronder het optimaliseren van spraak- en beeldherkenningsmogelijkheden, waardoor real-time interacties en visuele zoekopdrachten effectiever worden.

Realtime API

Een van de meest opvallende aanpassingen is de introductie van de Realtime API, die ontwikkelaars in staat stelt om spraaktoepassingen te creëren met slechts een enkele prompt. Dankzij de lage latentie van deze tool kunnen gebruikers direct reageren op audio-inputs en -outputs, wat natuurlijke gesprekken mogelijk maakt.
Voorheen moesten ontwikkelaars meerdere modellen combineren om dergelijke functies te realiseren, dit leidde vervolgens tot vertragingen bij toepassingen zoals spraak-naar-spraak conversaties. Met de nieuwe API is dit probleem opgelost, wat vooral voordelig is voor bedrijven die werken met real-time interacties.

Verbeterde beeldherkenning

Daarnaast heeft OpenAI zijn beeldherkenning capaciteiten verbeterd. Met de nieuwe beeldgebaseerde verfijningstool kunnen ontwikkelaars AI responsen verbeteren die voortkomen uit beeld- en tekstinput. Dit resulteert in betere visuele zoekopdrachten en nauwkeurigere objectherkenning. Deze tool werkt op basis van menselijke feedback, waardoor AI modellen steeds beter worden in het onderscheiden van goede en slechte reacties.
Naast de spraak- en beeldfuncties introduceerde OpenAI ook modeldistillatie en prompt caching. Modeldistillatie is een proces waarbij kleinere AI modellen leren van grotere modellen om efficiënter te worden, terwijl prompt caching eerder verwerkte tekstopdrachten hergebruikt om de snelheid en kosten van AI berekeningen te verlagen.

Verwachte omzetstijging

OpenAI hoopt dat de verbeteringen zijn verschillende producten nog aantrekkelijker zal maken voor consumenten. Het bedrijf verwacht een groei van $3,7 miljard in 2024 naar $11,6 miljard in 2025, voornamelijk gedreven door bedrijven die hun eigen AI toepassingen bouwen op het OpenAI platform.