YouTuber klaagt Nvidia aan voor onrechtmatig gebruik videos voor AI training

Nieuws
door Thomas
zondag, 18 augustus 2024 om 14:51
nvidia ceo
YouTuber David Millette heeft Nvidia aangeklaagd voor onrechtmatige gebruik van zijn video's.. Millette beweert dat Nvidia zonder toestemming zijn video's heeft gescrapet om hun AI modellen te trainen. De aanklacht draait om het grootschalig verzamelen van data van het internet door Nvidia, waarbij dagelijks meer dan 400.000 uur aan video's zouden zijn verzameld voor AI training.
Opvallend genoeg beschuldigt Millette Nvidia niet van auteursrechtschending, zoals vaak het geval is in soortgelijke zaken. In plaats daarvan richt hij zich op de ethische aspecten van dataverzameling. Hij stelt dat het scrapen van internetdata door Nvidia oneerlijk, immoreel en schadelijk is voor zowel content creators als consumenten. Volgens Millette heeft Nvidia op deze manier een oneerlijk voordeel verkregen zonder de makers van de content hiervoor te compenseren.
In de rechtszaak wordt een gelekte interne e-mail van Nvidia genoemd, waarin zou staan dat het bedrijf van plan is de gescrapete data te gebruiken als een “versnelde pijplijn” voor klanten die hun eigen AI modellen willen ontwikkelen. Dit zou erop kunnen wijzen dat Nvidia niet alleen zijn eigen modellen traint met de data, maar deze ook commercieel wil exploiteren.

Verdediging van Nvidia in rechtszaak

Nvidia verdedigt zich door te stellen dat het leren van feiten en ideeën uit publieke bronnen, en het creëren van nieuwe en transformatieve werken op basis daarvan, zowel legaal als rechtvaardig is. Volgens het bedrijf valt hun gebruik van de data onder het recht op eerlijke toepassing en innovatie.

Zaak kan voorbeeld dienen voor AI training

De juridische situatie rondom data scraping voor AI training is momenteel nog onduidelijk. Veel content creators zijn bezorgd over het ongevraagd gebruik van hun werk, maar de wetgeving loopt achter op technologische ontwikkelingen. De zaak van Millette zou een belangrijke rol kunnen spelen in het verduidelijken van de rechten van content creators en de grenzen van dataverzameling voor AI.