In
Europa is de belangstelling voor kunstmatige intelligentie (AI) aanzienlijk toegenomen, met name vanuit het oogpunt van bescherming van privacy en persoonlijke gegevens. Het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben initiatieven ontplooid om het gebruik van deze technologieën te sturen, in lijn met de 'EU-waarden'. De
Artificial Intelligence Act is hier een voorbeeld van; een wetgevend kader dat tot doel heeft de ontwikkeling en toepassing van AI-technologie in Europa te reguleren.
Deze acties benadrukken het belang van het bewaken van
AI-toepassingen, zoals gezichtsherkenning en biometrische identificatiesystemen, om de privacy van de burger te waarborgen. Het vermogen van generatieve AI, zoals ChatGPT, om content te creëren heeft ook aandacht gekregen, waarbij de nadruk ligt op het verzekeren dat de output ervan voldoet aan ethische normen en geen misbruik maakt van persoonlijke data.
De EU streeft ernaar een evenwicht te vinden tussen het bevorderen van innovatie in de AI-sector en het verzekeren van veiligheid en respect voor fundamentele rechten. Het doel is om een voorsprong te krijgen in wereldwijde AI-ontwikkelingen, terwijl de EU zich blijft inzetten voor het beschermen van haar burgers tegen mogelijke risico’s van AI. Zo blijft de Europese Unie een belangrijke speler op het gebied van artificiële intelligentie en technologische vooruitgang. Dat is althans de bedoeling..