AI Aandelen: Volgen ASML en Supermicro het voorbeeld van Nvidia?

Nieuws
donderdag, 13 juni 2024 om 17:06
ai chips
Nvidia heeft onlangs een aandelensplitsing ondernomen en de vraag rijst of andere bedrijven gaan volgen?
Bij een aandelensplitsing wordt het aantal uitstaande aandelen verhoogd, terwijl de prijs van elk aandeel wordt verlaagd. De totale marktwaarde van het bedrijf blijft dus gelijk.
Sommige analisten verwachten dat de vraag naar een aandeel toeneemt na een splitsing want het aandeel is tegen een lagere prijs verkrijgbaar.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Analisten wijzen naar de bedrijven Super Micro Computer en het Nederlandse ASML die kans maken om te splitsen.

1. Super Micro Computer

Het aandeel van Super Micro Computer (ook bekend als Supermicro) is het afgelopen jaar verdrievoudigd in waarde en is nu net iets meer dan $760 per aandeel waard.
Het is echter nog steeds 34% lager dan de hoogste koers van het afgelopen jaar die het in maart bereikte. Dat kan een reden zijn dat het management overweegt het aandeel te splitsen om de interesse van beleggers te wekken.
Supermicro heeft nog nooit een aandelen-splitsing uitgevoerd. Het management voelde waarschijnlijk niet de behoefte om dit te doen omdat de aandelen eind 2022 rond de $80 zijn verhandeld.
Echter, de booming vraag naar hun AI-serveroplossingen heeft geleid tot een stijging van 858% in hun aandeelprijs sinds begin 2023. Dat betekent dat Supermicro in minder dan 18 maanden met een factor van meer dan negen is gestegen.

Groeiende vraag

De vraag naar Supermicro's AI-servers is zo sterk dat hun omzet in het derde kwartaal van fiscaal 2024 (dat eindigde op 31 maart) verdrievoudigd is tot $3,85 miljard, en de aangepaste nettowinst verviervoudigd is tot $6,65 per aandeel op jaarbasis.
Het management heeft een omzetverwachting voor het vierde kwartaal van het fiscale jaar van $5,3 miljard en verwacht dat de aangepaste winst zal uitkomen op $8,02 per aandeel in het midden van hun richtlijn.
Het bedrijf rapporteerde $2,18 miljard aan omzet in hetzelfde kwartaal vorig jaar, samen met een aangepaste winst van $3,51 per aandeel. Als het aan de verwachtingen voldoet, zullen de bovenste en onderste lijnen opnieuw meer dan verdubbelen in het huidige kwartaal.
En Supermicro kan zijn gezonde groei op lange termijn handhaven, aangezien de AI-servermarkt die het levert naar verwachting jaarlijks met 26% zal groeien in de komende vijf jaar. De verkoop van AI-servers zal naar verwachting stijgen van net iets meer dan $12 miljard in 2023 naar meer dan $50 miljard in 2029.
Er zijn ook ambitieuzere schattingen, waarbij contractuele elektronica fabrikant Foxconn verwacht dat de verkoop van AI-servers $150 miljard zal bereiken in 2027.
De recente resultaten van Supermicro geven aan dat het sneller groeit dan de AI-servermarkt, een signaal dat het terrein wint op deze markt. Kortom, de lucratieve AI-gerelateerde kans van het bedrijf en de snelle groei zijn solide redenen om het aandeel nu te kopen.
Bovendien wordt Supermicro verhandeld tegen slechts 21 keer de verwachte winst, een korting ten opzichte van de Nasdaq-100's verwachte winstvermenigvuldiger van 28 (gebruikmakend van de index als proxy voor technologie-aandelen).
Beleggers hebben dus een mooie kans om dit AI-aandeel te kopen, en ze kunnen overwegen hiervan te profiteren, aangezien de gezonde vooruitzichten niet zullen worden beïnvloed door een aandelen-splitsing.

2. ASML Holding

ASML Holding is een ander bedrijf dat kan overwegen hun aandelen te splitsen, aangezien elk aandeel nu verhandeld wordt tegen iets meer dan $1,040.
De laatste keer dat de Nederlandse leverancier van apparatuur voor de halfgeleiderproductie een splitsing uitvoerde, was in oktober 2007, en sindsdien zijn hun aandelen met 2.250% (!) gestegen.
Deze indrukwekkende winst is het resultaat van de centrale rol die het speelt in de halfgeleiderindustrie, en niet vanwege de splitsing bijna 17 jaar geleden.
ASML's extreme ultraviolet (EUV) lithografie machines stellen chipmakers in staat chips te maken voor verschillende toepassingen. En AI is een katalysator die klanten in de rij doet staan om hun EUV-machines te kopen om geavanceerde chips te maken met process nodes van 7 nanometer (nm), 5nm, 3nm, of kleiner. Hoe kleiner de process node, hoe krachtiger en efficiënter de chip is.

Groeiende vraag naar EUV-machines

Naarmate de behoefte aan AI-chips groeit, ziet ASML een robuuste vraag naar hun EUV-machines, en het bedrijf had aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 een orderachterstand ter waarde van 38 miljard euro ($40,9 miljard).
Dat is hoger dan de jaarlijkse omzetprognose van het bedrijf voor 2024 van $29,6 miljard, wat in lijn ligt met hun omzet in 2023.
Het management verwacht een versnelling van de omzetgroei in de tweede helft van 2024 dankzij het herstel van de halfgeleidermarkt. Bovendien zal het bedrijf dit jaar beginnen met de levering van hun nieuwe machine, geprijsd op $380 miljoen, aan halfgeleiderleveranciers om hen te helpen geavanceerde AI-chips te produceren.
De markt voor die chips zal naar verwachting een jaarlijkse groei van 38% doormaken tot 2032, dus ASML moet een gezonde vraag naar hun EUV-machines blijven zien. En omdat het de enige fabrikant van deze machines is, is het geen verrassing dat de winstgroei naar verwachting volgend jaar aanzienlijk zal versnellen.
Dus zelfs als het bedrijf zijn aandelen niet splitst om de waarde van elk aandeel te verlagen, suggereren de vooruitzichten dat het gebouwd is voor meer opwaarts potentieel op de lange termijn. Beleggers die op zoek zijn naar een halfgeleideraandeel met een zeer belangrijke rol in de AI-revolutie kunnen overwegen ASML Holding te kopen voordat de groei versnelt.

Laatste reacties