AI bedrijven zoeken kernenergie op om stroomtekorten te voorkomen

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 02 juli 2024 om 10:00
data analyse ai kunstmatige intelligentie
Techbedrijven in de Verenigde Staten (VS), waaronder Amazon Web Services (AWS), onderhandelen met eigenaren van kerncentrales om elektriciteit te leveren aan nieuwe datacenters. Deze samenwerking komt voort uit de groeiende vraag naar energie door de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).
Amazon Web Services, dat bekendstaat om zijn uitgebreide en opschaalbare clouddienstenplatform, staat op het punt een overeenkomst te sluiten voor stroomlevering van een kerncentrale aan de oostkust. Eerder dit jaar kocht AWS een datacenter in Pennsylvania voor $650 miljoen, dat volledig op kernenergie draait.

Betrouwbaarheid en continuïteit

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Kernenergie biedt een betrouwbare en continue stroomvoorziening, wat essentieel is voor de werking van AI datacenters. In tegenstelling tot hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, die afhankelijk zijn van weersomstandigheden, levert kernenergie 24/7 stabiele elektriciteit.
Kernenergie produceert daarnaast ook geen koolstofemissies tijdens de elektriciteitsopwekking, wat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van veel techbedrijven. Door te kiezen voor kernenergie kunnen AI datacenters hun koolstofvoetafdruk verminderen en bijdragen aan duurzaamheid.

Spanningen

De samenwerkingen veroorzaken echter spanningen. Zo kan het invloed gaan hebben op de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Door de toenemende vraag van datacenters wordt stabiele stroom mogelijk van het net gehaald, wat kan leiden tot hogere prijzen voor andere gebruikers. Ook kan de toegenomen vraag impact hebben op de betrouwbaarheid van het netwerk.
Consumenten en overheidsfunctionarissen maken zich ook zorgen over de kosten en betrouwbaarheid van de stroomvoorziening als techbedrijven voorrang krijgen. Wetgevers overwegen de gevolgen van dergelijke deals en passen regelgeving aan waar nodig.
Voor eigenaren van kerncentrales, zoals Constellation Energy, bieden deze deals met datacentra juist een unieke kans om de levensduur van hun installaties te verlengen en noodzakelijke investeringen te doen. De stabiele vraag van AI datacenters kan helpen om de kosten van onderhoud van kerncentrales te dekken, wat essentieel is voor hun voortbestaan. Daarnaast kan de samenwerking kerncentrales rendabel houden in een markt waar ze geconfronteerd worden met concurrentie van andere energiebronnen zoals wind-, zonne- en aardgas energie.

Populair nieuws

Laatste reacties