Nvidia CEO blijft optimistisch ondanks recente daling

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 02 juli 2024 om 12:00
nvidia
Tijdens de jaarlijkse vergadering van Nvidia sprak CEO Jensen Huang niet over de recente daling van de aandelenprijs, ondanks dat de marktwaarde van het bedrijf vorige maand een piek van $3,4 biljoen bereikte, om vervolgens snel met $550 miljard te dalen. Deze daling werd veroorzaakt door winstneming en twijfels over de houdbaarheid van Nvidia's snelle groei.

Nieuwe en krachtigere chips

Huang blijft echter optimistisch over de toekomst van Nvidia. Hij kondigde de onlangs lancering aan van nieuwe krachtige chips genaamd Blackwell, die volgens hem "het meest succesvolle product in onze geschiedenis" kunnen worden. Daarnaast voorspelt hij dat kunstmatige intelligentie(AI) $50 biljoen aan zware industrie zal automatiseren.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De groei over de afgelopen twee jaar is te danken aan Nvidia's dominantie op de AI chipmarkt, waar het meer dan 80% marktaandeel bezit. Dit heeft geleid tot aanzienlijke inkomsten, met verkoopaantallen die drie opeenvolgende kwartalen zijn verdrievoudigd.
Volgens de CEO zal Nvidia ook cruciaal blijven. Het bedrijf verkoopt zijn top-end chips sneller dan ze geproduceerd kunnen worden. Grote bedrijven zoals Meta (het voormalige Facebook) investeren miljarden in Nvidia’s GPU's, die essentieel zijn voor het trainen van AI modellen.

Concurrentie

Toch staat Nvidia's dominantie onder druk. Onder andere door bedrijven zoals Google, Meta, Amazon en Intel die elk hun eigen gespecialiseerde AI chipsontwikkelen. Ook zijn kleinere bedrijven op weg om goedkopere en efficiëntere alternatieven bieden.
Een van de nieuwe en kleine startups die de concurrentiestrijd aangaat is Etched. Het is
een startup dat is opgericht door Harvard uitvallers. Ze hebben $120 miljoen durfkapitaal opgehaald voor hun Sohu-chip, speciaal ontworpen voor AI modellen. Ondanks de uitdagingen gelooft Etched in de potentie van hun gespecialiseerde chips om Nvidia's marktpositie aan te tasten.
Om de volgende groeimijlpaal te bereiken, moet Nvidia niet alleen concurreren met andere bedrijven, maar ook de productiecapaciteit bijhouden. Dit wordt bemoeilijkt door de afhankelijkheid van geavanceerde halfgeleiderfabrieken zoals TSMC, Intel en SMIC.

Populair nieuws

Laatste reacties