Morgan Freeman boos over gebruik van 'zijn' stem met AI

Nieuws
maandag, 01 juli 2024 om 20:44
morgan freeman boos over gebruik van zijn stem met ai
Morgan Freeman, de 87-jarige acteur bekend om zijn iconische stem, heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over het ongeautoriseerde gebruik van AI-technologie om zijn stem na te bootsen.
Op zijn sociale media liet Freeman weten dat hij dankbaar is voor zijn fans die waakzaam zijn gebleven en de onrechtmatige imitatie hebben gemeld. Zijn bericht, voorzien van de hashtags #AI, #scam, #imitation en #IdentityProtection, benadrukt het belang van authenticiteit en integriteit.

Het incident

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Het incident dat Freeman aanhaalt betreft een TikTok-video, gedeeld door het account "Justine’s Camera Roll". Deze video bevatte een AI-gegenereerde stem die sterk leek op die van Freeman, en vertelde een verhaal over zijn "nicht".
De video beschreef hoe deze "nicht" zogenaamd geld had gevraagd voor een culturele ervaring in Spanje, maar uiteindelijk een jacht had geboekt. Ondanks de komische toon en het feit dat de maker het als een "overduidelijke grap" beschouwde, leidde de video tot verwarring onder kijkers, van wie sommigen dachten dat het echt Freeman was die sprak.

De gevaren van AI-imitaties

Dit voorval is slechts een voorbeeld van de groeiende problemen rond AI-gegenereerde content. Bekende stemmen zoals die van Freeman worden vaak misbruikt zonder toestemming, wat niet alleen juridische maar ook ethische vragen oproept.
Andere beroemdheden, zoals Taylor Swift, Scarlett Johansson en Sheryl Crow, hebben soortgelijke ervaringen gedeeld, waarbij AI-technologie wordt gebruikt om hun imago en stemmen te exploiteren zonder hun medeweten of toestemming.

De impact op de toekomst

Het gebruik van AI om stemmen na te bootsen roept belangrijke vragen op over identiteit en privacy. Terwijl de technologie zich snel ontwikkelt, is het essentieel dat er strikte regels en richtlijnen worden ingevoerd om misbruik te voorkomen. Freeman's oproep is een duidelijke waarschuwing voor zowel het publiek als ontwikkelaars van AI-technologie om verantwoordelijkheid te nemen en de integriteit van individuele identiteiten te beschermen.

Populair nieuws

Laatste reacties