Kunstmatige intelligentie (AI) blijkt van onschatbare waarde voor de vooruitgang van de wetenschap. Zo wist Google DeepMind al met succes eiwitten te identificeren. Maar nu zien we dat een nieuwe AI tool van Google een mysterie heeft opgelost waar microbiologen tien jaar mee bezig waren.
Professor José R. Penadés en zijn team van Imperial College London doken jarenlang in het mysterie van antibioticaresistentie. De grote vraag was: hoe kunnen sommige bacteriën zich zo slim wapenen tegen medicijnen?
Hun theorie was dat deze “superbugs” een soort staart van virussen met zich mee konden nemen. Hierdoor zouden ze zich moeiteloos tussen verschillende soorten kunnen verspreiden.
Het was een gedurfd hypothese dat tegen de algemene consensus ging. Om het idee te testen ging het team aan onderzoekers met 'co-scientist' aan de haal, een AI tool ontwikkeld door Google.
Deze AI werkt vergelijkbaar met chatbots zoals Gemini en ChatGPT, maar is speciaal ontwikkeld als een virtuele onderzoekspartner. Het bijzondere? Hij kan zelfstandig hypotheses bedenken en analyseren, waardoor wetenschappers razendsnel nieuwe inzichten krijgen.
Na tien jaar diepgaand onderzoek besloten de wetenschappers om co-scientist eens aan de tand te voelen. Tot hun grote verbazing kwam het systeem binnen 48 uur met precies dezelfde conclusie, iets waar zij zelf jaren mee bezig waren geweest.
Professor Penadés was zo verbaasd over de snelheid en precisie van de AI dat hij zelfs dacht dat Google mogelijk toegang had tot zijn computer.
Wat de ontdekking nog indrukwekkender maakt, is dat de AI niet alleen de bestaande hypothese bevestigde, maar ook vier aanvullende theorieën genereerde. Een van deze ideeën was compleet nieuw voor de onderzoekers, waardoor zij nu een geheel nieuwe onderzoeksrichting kunnen verkennen.
Het mag duidelijk zijn: de komende jaren worden enorm spannend voor de wetenschap. AI ontwikkelt zich razendsnel en zal steeds meer baanbrekende ontdekkingen mogelijk maken. Waar onderzoekers vroeger jaren of zelfs decennia nodig hadden, kunnen complexe vraagstukken nu in dagen of zelfs uren worden opgelost. Dit is waarschijnlijk nog maar het begin van een revolutie in wetenschappelijk onderzoek.