Waar DeepSeek het kunstmatige intelligentie (AI) nieuws vult, is de technologie met een stille revolutie bezig in de wereld van de fundamentele natuurkunde. Volgens Mark Thomson, de aanstaande directeur-generaal van Cern, opent AI de deur naar doorbraken in de deeltjesfysica die vergelijkbaar zijn met de AI gedreven vooruitgang in de medische wetenschap.
In de Large Hadron Collider (LHC), de grootste deeltjesversneller ter wereld, laat AI nu al zijn kracht zien. De technologie wordt gebruikt om miljarden botsingen per seconde te analyseren, een gigantische berg aan data, en ergens daartussenin verscholen… de geheimen van het universum.
Dankzij slimme machine learning-technieken kunnen wetenschappers nu precies die zeldzame deeltjesinteracties opsporen die ons iets vertellen over hoe deeltjes massa kregen na de oerknal. Dit is geen kleine stap, maar een enorme sprong in ons begrip van de fundamenten van de natuurkunde, en AI is de sleutel die de deur opent naar deze nieuwe inzichten.
Een van de spannendste toepassingen van AI is het onderzoeken van Higgs zelf-koppeling, een fenomeen dat bepaalt hoe het Higgs boson zichzelf massa geeft.
Dit kan niet alleen het ontstaan van het universum verklaren, maar ook inzicht geven in de stabiliteit van het Higgsveld, weer een ander complex natuurkundig fenomeen dat te maken heeft met een onzichtbaar energieveld. Dit veld bepaalt mogelijk of ons universum ooit een drastische faseverandering zal ondergaan.
AI schudt niet alleen de bekende deeltjesfysica op, maar brengt ook nieuwe hoop in de jacht op donkere materie. We weten dat deze mysterieuze stof er is, het beïnvloedt sterrenstelsels en houdt het universum letterlijk bij elkaar, maar wat het precies is? Wetenschappers hebben geen idee. Dat maakt het zoeken lastig.
Traditionele methodes kijken naar vooraf gedefinieerde signalen, maar AI draait dat om. Dankzij generatieve AI kunnen wetenschappers niet alleen patronen ontdekken die ze verwachtten, maar ook compleet onverwachte aanwijzingen vinden. Het is alsof je niet meer zoekt naar een specifieke speld in een hooiberg, maar AI vraagt: "Zie jij hier iets vreemds?", en dat kan de sleutel zijn tot een van de grootste mysteries van het universum.