In steeds meer landen
verschijnen ze:
AI robots die de
politie ondersteunen bij toezicht en veiligheid. Van Thailand tot de Verenigde Staten, overal wordt geëxperimenteerd met slimme machines die kunnen helpen bij het handhaven van de orde. Maar roept deze opmars vooral enthousiasme op, of juist zorgen?
Thailand komt met nieuwe politie robot
In Thailand testte de politie onlangs de ‘AI Police Cyborg 1.0’ tijdens het drukbezochte Songkran festival in Nakhon Pathom. Deze robot is uitgerust met 360 graden camera’s, gezichtsherkenning en kan communiceren met drones en beveiligingscamera’s in de omgeving. Hij herkent zelfs wapens in de menigte en stuurt die informatie razendsnel door naar een controlecentrum.
Toch is niet iedereen onder de indruk. De Thaise robot staat vooral stil en heeft beperkte mobiliteit. Daarnaast zijn menselijke agenten nog steeds nodig om sabotage of andere risico’s in de gaten te houden. Sommigen vinden het ontwerp meer symbolisch dan praktisch: de robot draagt een politie uniform, maar lijkt vooral bedoeld als showmodel.
China leider in politie robots
In China zijn de
ontwikkelingen al een stap verder. Daar zien we humanoïde robots zoals de PM01, die kunnen praten, reageren op bevelen en zelfs salto’s maken. Een andere robot, de RT-G, is bestand tegen extreme omgevingen en kan tot wel 35 km/u rennen. Dankzij open source software kunnen deze systemen wereldwijd aangepast en verspreid worden.
In de VS kiest men voor een andere aanpak. Zo testte de New Yorkse politie de K5 robot, die wel camera’s heeft, maar geen gezichtsherkenning. Na felle kritiek op het gebrek aan transparantie en zorgen over privacy, werd het project echter vroegtijdig stopgezet. In plaats van robots worden AI-systemen in Amerika vooral ingezet om misdaad te voorspellen.
De inzet van AI politie robots roept overal dezelfde vragen op: maken ze ons écht veiliger, of komen we steeds dichterbij een wereld van massa bewaking? Hoewel robots zeker voordelen bieden, zoals sneller reageren op gevaar in drukke omgevingen, groeit ook de bezorgdheid over datagebruik, discriminatie en controle.