AI vermindert onverwachte sterfgevallen in Canadees ziekenhuis

Nieuws
dinsdag, 17 september 2024 om 7:00
ai vermindert onverwachte sterfgevallen in canadees ziekenhuis
Een innovatief AI-gebaseerd waarschuwingssysteem heeft in het St. Michael's Hospital in Toronto geleid tot een significante daling van onverwachte sterfgevallen onder patiënten. Het systeem, genaamd Chartwatch, werd ontwikkeld door een team van artsen en datawetenschappers en monitort continu de vitale functies en laboratoriumresultaten van patiënten om vroege tekenen van verslechtering te detecteren.
"Het is alsof we een extra paar ogen hebben die voortdurend over onze patiënten waken," zegt Shirley Bell, klinisch verpleegkundig educator van het programma interne geneeskunde in het ziekenhuis. "Dankzij Chartwatch kunnen we eerder ingrijpen en zo levens redden." Dat meldt CBC.

Significante resultaten

Volgens een studie, gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal, leidde het gebruik van Chartwatch tot een vermindering van 26% in onverwachte sterfgevallen op de afdeling interne geneeskunde. Het onderzoek omvatte meer dan 13.000 opnames en vergeleek de resultaten met andere afdelingen die het systeem niet gebruikten.
Dr. Amol Verma, een van de hoofdauteurs van de studie en klinisch wetenschapper in het ziekenhuis, benadrukt het belang van deze bevindingen. "We zagen geen vergelijkbare daling in afdelingen zonder Chartwatch. Dit suggereert dat het systeem een directe impact heeft op de patiëntenzorg," aldus Verma.

Hoe werkt Chartwatch?

Chartwatch verzamelt gegevens uit het elektronisch patiëntendossier, waaronder hartslag, bloeddruk en laboratoriumwaarden. Met behulp van machine learning analyseert het systeem deze gegevens om elk uur een voorspelling te doen over het risico op verslechtering van de patiënt.
"Het systeem kijkt naar meer dan 100 verschillende parameters," legt Dr. Muhammad Mamdani uit, vice-president datawetenschap en geavanceerde analyse bij Unity Health Toronto. "Het geeft ons een dynamisch beeld van de gezondheidstoestand van de patiënt, waardoor we sneller kunnen handelen."

Toepassing in de praktijk

Een voorbeeld van de effectiviteit van Chartwatch is het geval van een patiënt die aanvankelijk stabiel leek, maar door het systeem werd gemarkeerd vanwege een sterk verhoogd aantal witte bloedcellen. Vervroegde laboratoriumcontroles bevestigden een ernstige bacteriële infectie, waardoor direct met antibiotica kon worden gestart. "Zonder Chartwatch hadden we deze patiënt misschien niet op tijd kunnen behandelen," zegt Bell.

Toekomst van AI in de gezondheidszorg

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, benadrukken de onderzoekers dat verdere studies nodig zijn om de effectiviteit van Chartwatch in andere settings te bevestigen. "We staan aan het begin van een nieuwe era waarin AI een integraal onderdeel wordt van de patiëntenzorg," zegt Verma. "Maar we moeten voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat deze technologieën op een verantwoorde manier worden geïmplementeerd."
Deskundigen wijzen ook op het belang van privacy en ethische overwegingen bij het gebruik van AI in de gezondheidszorg. "Transparantie over hoe deze systemen werken en hoe gegevens worden gebruikt, is cruciaal om het vertrouwen van zowel zorgverleners als patiënten te behouden," aldus Mamdani.

Internationale aandacht

De succesvolle toepassing van Chartwatch heeft internationaal de aandacht getrokken. Ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten tonen interesse in het systeem. In Nederland wordt er al geëxperimenteerd met vergelijkbare AI-oplossingen in enkele academische ziekenhuizen.
"De potentiële impact op de gezondheidszorg is enorm," zegt Bell. "Als we onverwachte sterfgevallen kunnen verminderen, verbeteren we niet alleen de uitkomsten voor patiënten, maar ontlasten we ook het zorgsysteem als geheel."
De integratie van AI in de klinische praktijk biedt nieuwe mogelijkheden voor vroegtijdige interventie en verbeterde patiëntenzorg. Terwijl technologie en geneeskunde steeds meer vervlochten raken, blijft het essentieel om een balans te vinden tussen innovatie en ethische verantwoordelijkheid.

Populair nieuws