Hoe de gezondheidszorg voorop loopt met de adoptie van AI

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 13 augustus 2024 om 12:00
hoe kunstmatige intelligentie de gezondheidsindustrie verandert
De gezondheidszorg- en levenswetenschappensector blijven andere industrieën voor in de adoptie van kunstmatige intelligentie (AI). Dit blijkt uit cijfers van een recent onderzoek door VULTR. Innovaties in AI blijven de sector transformeren, met toepassingen zoals 3D-beeldvorming in ziekenhuizen, om zo beter en sneller diagnoses te kunnen stellen.
De sectoren noteren een gemiddeld gebruik van meer dan 170 AI-modellen in productie. Verder blijkt uit het onderzoek dat in 2023 maar liefst 81% van de organisaties die AI al op een volwassen manier gebruiken, betere resultaten boekte vergeleken met het voorgaande jaar. De verbeteringen zijn vooral zichtbaar in klanttevredenheid en omzetgroei. Bedrijven binnen deze sector rapporteren ook aanzienlijke vooruitgang in marketingefficiëntie, zoals hogere conversieratio's en lagere kosten per klant.

Toenemende AI investeringen

De positieve resultaten worden ondersteund door een toenemende bereidheid om te investeren in AI technologie. Zo zijn bijna alle organisaties (93%) binnen deze sector van plan om hun AI uitgaven tegen 2025 te verhogen.

Uitdagingen

Ondanks deze vooruitgang staan organisaties echter voor aanzienlijke uitdagingen. Zo blijven data governance en naleving van regelgeving grote obstakels, naast zorgen over beveiliging, met name binnen de toeleveringsketen.

AI voor dementie diagnostiek

Een relevant en recent voorbeeld is de toepassing van AI voor de vroege opsporing van dementie. Zo hebben onderzoekers van Mayo Clinic, een toonaangevend ziekenhuis en onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten (VS, een geavanceerde AI tool ontwikkeld die hersengolf patronen analyseert om vroegtijdige tekenen van dementie, zoals Alzheimer en Lewy body ziekte, te detecteren. De technologie maakt gebruik van elektro-encefalogrammen (EEG's), die traditioneel worden ingezet voor epilepsie diagnose, maar nu ook bewezen effectief blijken in het opsporen van andere hersenaandoeningen.
De innovatieve tool, getraind op data van meer dan 11.000 patiënten, biedt een snelle, nauwkeurige en kosteneffectieve methode voor vroege diagnose. Hoewel de technologie veelbelovend is, zal verdere ontwikkeling nodig zijn voordat deze breed beschikbaar wordt in de klinische praktijk.